Boosdoener brandstof

Loonbedrijven zien rendement dalen

29 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Volgens het jaarlijks onderzoek van brancheorganisatie Cumela bedroeg het gemiddelde bedrijfseconomisch rendement van loon- en grondverzetbedrijven over 2012 min 2,6 procent. Vooral de kosten voor arbeid en brandstof stegen afgelopen jaar flink.

Bij tweederde van de Nederlandse loon- en grondverzetbedrijven lag het rendement tussen min 12,9 en plus 7,7 procent. Zestien procent van de onderzochte bedrijven had een flink lager rendement. Een gelijk percentage haalde juist een behoorlijk hoger rendement.

Volgens het onderzoek van Cumela liggen deze resultaten zeer dicht bij die van 2008, voor de crisis. Toen lag het rendement nagenoeg gelijk. Hiermee wordt geconcludeerd dat, ondanks de economische malaise, het toch mogelijk is goed te draaien. Wel lag het aantal bedrijven met een hoog rendement in 2008 flink hoger. Toen had 13,5 procent van de bedrijven een rendement van tien procent of meer. Afgelopen jaar zakte dit aantal naar 4,4 procent.

Uit de Cumela-Kompas Analyse, waarin de jaarcijfers van 238 bedrijven werden bekeken, is te zien dat vooral de kosten voor brandstof en arbeid afgelopen jaar flink stegen. De kosten voor diesel stegen met 6 procent en die voor arbeid met 1,9 procent. Alle andere kostenposten bleven vrijwel gelijk, ten opzichte van 2011.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de grondverzetbedrijven en agrarische loonwerkers het iets beter deden dan de gemengde loonwerkers. De omzet voor grondverzetbedrijven was plus1,2 procent en die voor gemengde loonwerkers min 2,1 procent. Volgens Cumela heeft dit vooral te maken met het teruglopende werkaanbod buiten de landbouw.

Agrarische loonbedrijven deden in 2012 de beste zaken. Daar steeg de omzet met 3,8 procent, wat volgens Cumela te wijten is aan het feit dat de agrarische sector minder gevoelig is voor de crisis. Het rendement blijft echter in de min en daalde van 5,4 naar 4,3 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden