Akkerbouw voorop

Vertrouwen groeit in de agrarische sector

1 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

De stemming in de land- en tuinbouw is ten opzichte van het voorgaande kwartaal verder toegenomen, dit blijkt uit de Agro Vertrouwensindex, samengesteld door Wageningen. Het meest positief zijn de akkerbouwers, daarna volgen de melkvee-, pluimvee- en varkenshouderijen.    

Akkerbouwers blijken het meeste vertrouwen te hebben in de komende twee tot drie jaar. Over de komende jaren zegt Wageningen UR niks, maar voor dit seizoen waas het belangrijkste gegeven dat graanprijzen minder hard gedaald zijn dan verwacht was. "Veel prijzen van akkerbouwproducten, zoals aardappelzetmeel, zijn sterk gerelateerd aan de graanprijzen."

Dit groeiseizoen kenden akkerbouwers een late start. Toch kon er veelal onder goede omstandigheden geoogst worden. "Akkerbouwers verwachten dat de opbrengst van verschillende gewassen gaat stijgen."

Na de akkerbouwers volgen de melkveehouders die profiteren van hogere melkprijzen. Aan de voerzijde kende de sector een redelijke ruwvoerwinning en zijn de prijzen voor krachtvoer iets gedaald. Ook in de andere sectoren speelt verlaging van de voerprijzen een grote rol. Dit is over het derde kwartaal vooral voelbaar in de varkenshouderij waar die verlaging samenviel met hogere vleesprijzen. Minder positief zijn de verwachtingen voor verder weg. Iets wat in het vierde kwartaal al merkbaar wordt door verlagingen van de vleesprijzen.

Voor nu zijn de pluimveehouders de hekkensluiters. "In de pluimveehouderij is de stemming over de huidige situatie minder positief, maar is de toekomstverwachting iets verbeterd door een verwachte kostendaling." Die mindere stemming volgt op de lage eierprijzen, terwijl de financieringslasten in verband met het kooiverbod nog zwaar op de balans wegen.

Bij veel sectoren geldt het weer als het grootste probleem, terwijl arbeid en minder subsidies het minst vaak genoemd worden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden