Concurrerend blijven

Europa behoeft meer productieve landbouw

5 November 2013 - 1 reactie

Productieve landbouw leidt tot aanzienlijke voordelen voor de Europese en mondiale voedselzekerheid, efficiënt gebruik van hulpbronnen, economische stabiliteit, betere biodiversiteit en het tegengaan van klimaatverandering. Dat blijkt uit een nieuwe academische studie van het Humboldt Forum for Food and Agriculture, een internationale denktank. 

Uit de bevindingen blijkt onder meer dat bij elke tien procentpunt stijging de landbouw jaarlijks meer dan 10 miljoen mensen voedt. Eenzelfde stijging geldt ook voor de jaarlijkse sociale welvaart in de Europese landbouw die dan met circa 500 miljoen wordt verhoogd. Productieve landbouw vermindert de netto virtuele landimport met circa 1,2 miljoen hectare en bespaart tot 220 miljoen ton aan CO2 uitstoot.

Omschakelen naar landbouwmethoden met een lagere input, met gemiddeld 31 procent lagere opbrengsten dan de productieve landbouw in de EU, zou ten koste gaan van deze voordelen. Volgens de auteurs bewijst de studie dat wanneer het aankomt op landbouw, productiviteit wel degelijk wat uitmaakt. ‘Productieve landbouw heeft het leven in vele opzichten verbeterd. Wel moet beleid en regelgeving omtrent gewasbescherming de innovatie bevorderen en de Europese boeren helpen om concurrerend te blijven. Voedsel moet betaalbaar en gezond voor iedereen blijven.’

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Montagne 5 November 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10838132/Europa-behoeft-meer-productieve-landbouw]Europa behoeft meer productieve landbouw[/url]
Met dit rapport kan er tegengas gegeven worden aan de "natuur en dieren"lobby en activisten, LTO en andere branchorganisatie's doe er wat mee!
Welroo 5 November 2013
En dan te bedenken dat er in brabant 13 miljoen euro zal worden besteed voor het opkopen van goeie landbouwgrond in de Maashorst om deze vervolgens om te zetten in natuur. Vooraf is er al 20 miljoen voor ecoduct besteed toen 8 mijoen voor een toegangspoort naar het gebied en nu 13 miljoen. Hoezo crisis????!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Verduurzamen landbouw vraagt om maatwerk

Achtergrond Duurzame landbouw

Verduurzamen landbouw vraagt om maatwerk

Andere wind waait over het Brabantse platteland

Interview Politiek

Andere wind waait over het Brabantse platteland

Wie in Nederland mag vervuilen en waarom?

Opinie Petra Berkhout en Dick Veerman

Wie in Nederland mag vervuilen en waarom?

Hoe moet het nu verder met de landbouw?

Opinie Jaap Majoor

Hoe moet het nu verder met de landbouw?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief