Productieve landbouw leidt tot aanzienlijke voordelen voor de Europese en mondiale voedselzekerheid, efficiënt gebruik van hulpbronnen, economische stabiliteit, betere biodiversiteit en het tegengaan van klimaatverandering. Dat blijkt uit een nieuwe academische studie van het Humboldt Forum for Food and Agriculture, een internationale denktank.
Uit de bevindingen blijkt onder meer dat bij elke tien procentpunt stijging de landbouw jaarlijks meer dan 10 miljoen mensen voedt. Eenzelfde stijging geldt ook voor de jaarlijkse sociale welvaart in de Europese landbouw die dan met circa 500 miljoen wordt verhoogd. Productieve landbouw vermindert de netto virtuele landimport met circa 1,2 miljoen hectare en bespaart tot 220 miljoen ton aan CO2 uitstoot.
Omschakelen naar landbouwmethoden met een lagere input, met gemiddeld 31 procent lagere opbrengsten dan de productieve landbouw in de EU, zou ten koste gaan van deze voordelen. Volgens de auteurs bewijst de studie dat wanneer het aankomt op landbouw, productiviteit wel degelijk wat uitmaakt. ‘Productieve landbouw heeft het leven in vele opzichten verbeterd. Wel moet beleid en regelgeving omtrent gewasbescherming de innovatie bevorderen en de Europese boeren helpen om concurrerend te blijven. Voedsel moet betaalbaar en gezond voor iedereen blijven.’
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10838132/Europa-behoeft-meer-productieve-landbouw]Europa behoeft meer productieve landbouw[/url]