Oneerlijk concurrentievoordeel

Beslag gelegd op 8 ton in onderzoek eierfraude

11 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft beslag gelegd op de rekeningen van vier pluimveebedrijven. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de bedrijven ruim één miljoen euro verdiend door een oneerlijk concurrentievoordeel.

De NVWA heeft voor 800.000 euro beslag gelegd op bankrekeningen van vier pluimveebedrijven in de gemeenten Zevenaar, Sint Anthonis, Oostellingwerf en Leudal. De bedrijven worden verdacht van fraude met eieren waardoor ruim één miljoen euro is verdiend.

Het Openbaar Ministerie beschuldigd de bedrijven en de directeuren dat in de periode van 2009 tot en met 2011 gewone eieren als scharreleieren of vrije uitloopeieren zijn verkocht. De vermeerderaar die de kippen leverde heeft op papier minder kippen geleverd dan dat in werkelijkheid het geval was. Dit maakte de eierfraude mogelijk. De kippen hadden onvoldoende ruimte om de eieren als scharrel- of vrije uitloopeieren mochten worden verkocht. Volgens het OM spanden de bedrijven samen om er financieel beter van te worden waardoor een oneerlijk concurrentievoordeel werd behaald.

De rechtbank in Arnhem heeft in mei 2013 een regiezitting gevoerd. De zaak is terugverwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van diverse getuigen. Zodra dit is afgerond gaat de rechtbank een datum plannen voor de inhoudelijke behandeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

EierenFraude
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden