Riet nieuwe kans voor landbouw

Oekraïne gaat Nederland voorzien van biomassa

18 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Oekraïne gaat, ondersteund door Nederlands onderzoek en samenwerking met Nederlandse bedrijven, biomassa produceren. Dit moet een alternatief vormen voor aardgas dat uit Rusland wordt geïmporteerd. Ook moet de biomassa op termijn beschikbaar worden op de Nederlandse markt.

Het doel van het driejarige onderzoeks- en ontwikkelingsproject Pellets for Power is om een betaalbaar alternatief te ontwikkelen voor energievoorziening. Nu importeert Oekraïne vooral duur aardgas uit Rusland. De productie en het gebruik van biomassa kan voordeliger zijn, geeft de agrarische sector van het land een nieuw alternatief en kan de invoer van Russisch aardgas verlagen.

Voor de ontwikkeling van biomassateelt werkt Wageningen UR samen met het Nederlandse Control Union, het Oekraïense Phytofuels, het Belgische Tuzetka, de landbouwuniversiteit van Oekraïne en lokale boeren. Het project wordt financieel ondersteund door Agentschap NL.

Uit het onderzoek is gebleken dat vooral riet en vingergras, een siergrassoort die vooral bekend is onder de Engelse naam switchgrass, geschikt zijn voor rendabele en duurzame productie van pellets. Oekraïne beschikt over 1,2 miljoen hectare aan moerasland, waar veel riet groeit. Nu wordt een deel hiervan verbrand voor de jacht en visserij. Door het riet te oogsten en te gebruik voor de productie van biomassapellets wordt de uitstoot van broeikasgassen verminderd. Ook legt rietteelt geen beslag op landbouwgrond waardoor het niet concurreert met de voedselproductie.

Oekraïne staat bekend om de vruchtbare grond, maar het land beschikt ook over ongebruikte grond met minder goede condities. Vingergras kan worden geteeld op de minder vruchtbare grond. Een nadeel is wel dat de kostprijs stijgt door de minder goede bodem. Dit zorgt voor een minder gunstige broeikasgasbalans.

Met de teelt van riet is al een begin gemaakt. Ook is een eerste partij van 10 ton rietpellets naar Nederland geëxporteerd. Wanneer de productie wordt opgevoerd en de kosten dalen, moet de biomassa ook naar andere EU-landen worden verscheept.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden