3 procent meer consumptie

Europeanen gaan meer spruiten eten

17 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Na een jarenlang daling van de spruitkool consumptie zit het gewas dit jaar weer in de lift. Een lichte stijging van 3 procent wordt op Europees niveau geregistreerd. Dit is vooral te danken aan de Britten, Belgen en onszelf, die echte spruitjeseters zijn. Dit meldt Vilt.be.

De drie genoemde landen zijn tevens zelf de grootste producenten van spruitkool in Europa. In heel Europa wordt ongeveer 430.000 hectare koolgewassen verbouwd. Minder dan vijf procent hiervan zijn spruiten. De meeste hectares vind je in het Verenigd Koninkrijk, waar 3.750 hectare wordt geteelt. Nederland komt met 2.800 hectare op plek twee en België met 2.460 hectare op een derde plaats. Opvallend is dat de Oost-Europeanen echte kooleters zijn maar niet als het om spruitjes gaat. Alleen in Polen wordt op grote schaal spruiten verbouwd. In totaal zo"n 900 hectare. Ter vergelijking: Britten eten 810 gram spruitjes per jaar en Italianen slechts 130 gram.

Driekwart van de spruitkoolteelt is bestemd voor de versmarkt en een kwart voor de verwerkende industrie. Gek genoeg liggen de verhoudingen in buurland België precies andersom. Hier wordt nagenoeg het gehele areaal verbouwd voor de diepvriesindustrie. Het Belgische areaal spruitkool kent, net als Nederland, een sterke daling maar deze lijkt nu gestabiliseerd. REO Veiling Roeselare verhandeld 70 procent van de Belgische spruitkool. Zij zagen sinds 200 hun groep telers van 120 tot 80 terugvallen, wat neerkomt op een vermindering van 33 procent. De veiling werkt daarom samen met verschillende organisaties om spruitjes weer in de belangstelling te zetten.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Spruiten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden