Dankzij hogere melkprijs

Agrarische sector voegt weer meer waarde toe

19 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

De brutoproductiewaarde van de agrarische sector wordt dit jaar geraamd op 27 miljard euro. Dat is 3,5 procent meer dan vorig jaar, zo meldt het LEI. De toename komt vooral door de fors hogere melkprijs in de rundveehouderij, waardoor de productiewaarde in deze sector met 15 procent toeneemt tot 5,95 miljard euro. Per saldo is de bruto toegevoegde waarde, het verschil tussen de omzet en de inkoopwaarde, geraamd op negen miljard euro. Dit is 600 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Dit komt doordat de kosten van aangekochte goederen en diensten volgens de raming van het LEI uitkomen op ruim 18 miljard euro, bijna 2 procent meer dan vorig jaar. Deze stijging is evenwel lager dan de brutoproductiewaarde, zodat de ruilvoet voor de agrarische sector flink is verbeterd. Zo zijn onder meer de kosten voor kunstmest gedaald. Aan de andere kant zijn de mengvoeders gemiddeld wel 3 procent duurder geworden.

Het gemiddelde inkomen van agrarische ondernemers uit hun bedrijven raamt het LEI dit jaar op 42.000 euro. Dit is iets lager dan in 2012. Opvallen, omdat het Brusselse statistiekbureau Eurostat verleden week nog melding maakte van een inkomensstijging van tien procent voor de Nederlandse agrarische ondernemers. Dit verschil is ongelukkig, maar heeft alles te maken met de verschillende rekenmethoden die het LEI en Brussel voor de inkomens toepast. "Eurostat kijkt puur naar het kalenderjaar, wij meer naar een oogstjaar", vertelt Krijn Poppe, landbouweconoom van het LEI. "Zo kijken wij met de inkomenscalculaties ook vooruit in het eerste kwartaal van 2014. Deze verwachtingen verwerken wij ook in de inkomenscijfers."

 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden