Minder budget, hogere drempel

Scherpere eisen energie investeringsaftrek

30 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Ondernemers die in 2014 energie willen besparen kunnen op de Energielijst 2014 kijken welke maatregelen een fiscaal voordel opleveren. De lijst wordt jaarlijks door het Agentschap NL geactualiseerd. Naast nieuwe technieken geldt een hogere drempel om in aanmerking te komen voor de Energie-investeringaftrek (EIA) en het budget is voor 2014 verlaagd.

Het beschikbare budget voor de EIA is verlaagd van 151 miljoen euro in 2013, tot 111 miljoen euro in 2014. Een van de reden hiervoor is dat bedrijven geen gebruik meer mogen maken van zowel de EIA als de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Dit is afgesproken in het energieakkoord van de Sociaal Economische Raad (SER).

Voor installaties waaraan voor 2014 wel de SDE-subsidie is toegekend en die nog geen EIA hebben aangevraagd geldt een overgangsregime. In de overgangsmaatregel is bepaald dat bedrijven nog wel de EIA-subsidie kunnen aanvragen. Op de geactualiseerde Energielijst voor 2014 zijn acht nieuwe technieken toegevoegd. Uit een evaluatie van de EIA, wat eens in de vijf jaar wordt gedaan, blijkt dat veel kleine meldingen worden gedaan met een gering fiscaal voordeel. Om de administratieve lasten te verlagen wordt het drempelbedrag met ingang van 2014 verhoogd naar 2.500 euro.

Als een investering voor de EIA in aanmerking komt, mogen bedrijven 41,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Bij een winstbelasting van 25 procent krijgt een ondernemer circa 10 procent van het investeringsbedrag terug van de fiscus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden