Afrikaanse droom flopt

Golfstaten wenden zich voor voedsel tot EU

31 December 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Terwijl Europese zuivelbedrijven naar afzetkansen in Afrika zoeken keren investeerders uit de Golfstaten het continent de rug toe. Liever steken ze voor voedselzekerheid geld in het duurdere, maar veel stabielere Europa, zo meldt Reuters. 

De Golfstaten veranderen de miljardenstrategie voor het zoeken naar voedselzekerheid. Doordat de landbouwprojecten in enkele van de armste Afrikaanse landen steeds meer vijandigheid opwekken wenden ze zich tot ontwikkelde landen die met gemak meer voedsel produceren dan ze kunnen consumeren.

Al Dahra, een landbouwbureau gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, koos in maart al voor deze uitweg en begon met de opkoop van bedrijven in Servië. In totaal investeerde het bedrijf 400 miljoen dollar. Er gehoopt dat daar buitenlandse investeerders wel welkom zijn.

Projecten in Europa, Noord-Amerika en Australië zijn duurder en bieden minder kansen dan Afrika, maar ze vertegenwoordigen ook minder politieke problemen en minder risico"s. Saoedi-Arabië, Quatar en Koeweit moeten alle proberen een groeiende bevolking te voeden.

Jarenlang vertrouwde de Golfstaten voor 80 tot 90 procent van de voedselvoorziening op import. Hiervoor werden er duizenden hectare landbouwgrond opgekocht in met name Afrika. Ze hoopte via de investeringen directe toegang te krijgen tot veel voedsel waarmee ze gevrijwaard worden van de heftige schommelingen van voedselprijzen.  Maar de realiteit bleek een tikje anders.

Sommige Afrikaanse projecten hebben de tittel landgrabing gekregen. Tevens worden de investeringen geplaagd door weinig zekerheid en een slechte infrastructuur. Door de problemen zijn ondanks de grootse plannen veel projecten niet doorgegaan, aldus Eckart Woertz, senior onderzoeker bij het centrum voor Internationale zaken in Barcelona. "Ze steken nu liever geld in bestaande projecten."

Al Dahra is daar een typisch voorbeeld van. In 2007 kocht het bedrijf 67.200 hectare grond in Egypte met het doel om voer voor de veestapel in Arabische Emiraten te produceren. Sindsdien incasseert het bedrijf verlies op verlies in de vorm van exportbelasting, stakingen, geen diesel enzovoort. Uiteindelijk werd het bedrijf gedwongen tarwe te gaan telen voor de Egyptische consumptie, maar kwam er van het veevoerplan niets terecht.

Nu wordt er gekeken naar Europa en de VS in de hoop dat investeerders daar wel welkom zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
cagri 31 December 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10841654/Golstaten-wenden-zich-voor-voedsel-tot-EU]Golstaten wenden zich voor voedsel tot EU[/url]
beangstigend,
als steenrijke bureau's met subsidies verstrekt door nog rijkere oliebaronnen in de EU gaan grond opkopen en waarschijnlijk dan nog met subsidies zullen gaan lopen die feitelijk bedoeld zijn om de gewone landbouwer een iet of wet deftig inkomen te verstrekken.
Kortom, binnenkort kunnen we als landbouwer geen grond meer kopen omdat deze te duur is gemaakt door geldgraaiers.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden