Horloge vult gsm aan

Slimme horloges en andere gadgets op CES

7 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De CES (Consumer Electronics Show) in Las Vagas is ‘s werelds grootste technologie beurs als het gaat om consumenten elektronica. Nagenoeg alle fabrikanten laten er hun nieuwste snufjes zien die we in de nabije toekomst zelf kunnen gaan gebruiken. Een van de trends zijn de zogenaamde slimme horloges.

CES staat bomvol met allerlei techniek. Van autonoom rijdende stofzuigers tot auto’s en van slimme horloges tot een tandenborstel die werkt via een app. Het lijkt erop dat de komende jaren steeds meer huishoudelijke elektronische apparaten zich met jouw smartphone zullen gaan verbinden via een app. Zo krijg je informatie binnen over jouw gedragen. Hoe lang je aan het tandenpoetsen bent geweest maar ook hoeveel meter je hebt gelopen of hoe lang je in bed lag.

De Samsung Galaxy Gear is een van die ‘smartwatches’ die je nu al in de winkel kunt vinden. Dit is nog maar het topje van de ijsberg want bijna iedere elektronicagigant werkt aan een dergelijk speeltje. Allemaal werken ze nog samen met je smartphone om bijvoorbeeld waarschuwingen te geven wanneer je een smsje of mailtje krijgt. Ze zien er erg breekbaar uit. Het is dus de vraag hoe lang ze heel blijven voor ‘agrarisch’ gebruik. Dat is bij de meeste telefoons al een probleem. Een van deze apparaten is de smartwatch van Archos. De Franse fabrikant houdt hem expres goedkoop, met prijzen die rond de 60 euro liggen voor het goedkoopste model. Het horloge werkt samen met je Android of iOS toestel om je notificaties toe te sturen. Verder geeft hij natuurlijk de tijd weer. Ook werkt Archos aan een weerstation die naast de temperatuur ook het CO2 niveau meet, luchtvochtigheid, omgevingsgeluid en luchtdruk. Is het mogelijk om die informatie ook op je smartwatch weer te geven, dan is het misschien wel interessant als agrarisch ondernemer.

Een soortgelijke vinding is die van Pebble. Het project startte met crowdfunding om een smartwatch te ontwikkelen en inmiddels zijn er 300.000 van verkocht. Het nieuwste model ziet er wat klassieker uit en is van staal. De kosten van het nieuwste model bedragen 250 dollar. Pebble maakt gebruik van het iOS besturingssysteem. Apps zijn te downloaden voor bijvoorbeeld een alarm, om te zien wie belt of voor het doorgeven van belangrijke notities. Ook chipmaker Intel kondigde op CES aan dat het aan een smartwatch werkt. Nu gaat het slechts om een prototype die vooral gericht is op het plaats bepalen van de drager, wat geofencing wordt genoemd. Handig voor wie graag wil weten waar zijn medewerkers uithangen en of ze niet op verboden plaatsen rondlopen. Dat doet ook de BlueWatch van ZTE. Dit apparaatje verbindt zich met je telefoon via een bluetooth verbinding. Net als het model van Intel houdt hij bij waar je je bevindt, hoeveel meter je aflegt en vervolgens hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Autofabrikanten BMW en Mercedes hebben zich inmiddels aangesloten bij de smartwatch generatie. Zo kun je op de Samsung Galaxy Gear een app downloaden die je alles vertelt over de batterijstatus van je BMW i3 elektrische auto.  Eerder al kon dat met een app op je smartphone. Je kunt ook zien of de airco aanstaat en of je per ongeluk de ramen open hebt laten staan. Is dat het geval, dan kun je die direct sluiten. Mercedes-Benz kondigt een samenwerkingsverband aan met Pebble. Met de smartwatch is het mogelijk te zien waar je auto staat geparkeerd en hoeveel brandstof je nog hebt. Zijn er gevaren op de weg dan gaat het toestel automatisch trillen. Hyundai gooit het op een andere boegt en zegt in 2015 te gaan samenwerken met de Google Glass. Via deze slimme bril kun je straks de deuren bedienen en zelfs de auto starten. Bestuurders die met de bril op rijden krijgen waarschuwingen te zien als er iets mis is of wanneer hun auto een beurt nodig heeft. Welke trekkerfabrikant zal de eerste zijn die een dergelijk systeem gaat toepassen?

ZTE-Projector-Hotspot.jpg

De BlueWatch van ZTE maakt gebruikt van "geofencing" om bij te houden waar zijn drager zich bevindt. Vervolgens worden deze gegevens gebruikt om uit te maken hoeveel meter je hebt gelopen en hoeveel caloriën zijn verbrand.

Pebble smartwatch.jpg

De smartwatch van Pebble is via crowdfunding ontwikkeld. Inmiddels zijn er 300.000 van verkocht. Hij werkt samen met het iOS besturingssysteem van Apple. Het nieuwste model krijgt een chiquere look en is van metaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden