Wel veel overgewicht

Beste voedsel in Nederland verkrijgbaar

15 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Wie een gezond, divers en betaalbaar dieet wil volgen kan het beste zijn boodschappen in Nederland doen. Dat blijkt uit de voedselranglijst van Oxfam Novib. Van de 125 geteste landen komt Tjaad er als slechtste uit. Verder scoren bijna alle Europese landen goed.

De top twintig bestaat volledig uit Europese landen met uitzondering van Australië, die op een achtste plaats te vinden is. Qua algemene score is Nederland koploper, en steekt daarmee Frankrijk en Zwitserland de loef af. Opvallend is dat we buurland België pas op plaats zeven tegenkomen. Wellicht dat de zuiderburen toch teveel friet, bier en pralines consumeren? Afrikaanse landen als Tjaad, Angola en Ethiopië voeren de onderkant van de lijst aan.

Voor de ranglijst gebruikte Oxfam Novib gegevens van de World Health Organization. Een schaal van 0 tot 100 punten werd gehanteerd, waarbij 0 punten de beste score is en 100 de slechtste. Alleen de landen waar gegevens voor alle acht de testcriteria beschikbaar waren werden meegenomen. Zo keek Oxfam of er genoeg voedsel beschikbaar is, of kinderen en volwassen ondervoed of juist te dik zijn en of er voldoende schoon water beschikbaar is. Wanneer je al deze scores combineert komt Nederland op plek één uit met een score van 6 punten. Frankrijk en Zwitserland kregen er beide 8. Deze landen scoren goed omdat er voldoende voedsel en schoon water beschikbaar is, de kwaliteit van het voedsel hoog en de prijs laag. Ook wordt er relatief gezond gegeten. Volgens Oxfam staat Nederland op 1 omdat het voedsel hier goedkoop is, ten opzichte van andere goederen en diensten, en in ons land heerst relatief weinig diabetes. Daarentegen scoorde we wel slecht als het gaat om obesitas (overgewicht). Een op de vijf Nederlanders is namelijk te zwaar. Overigens kampen alle top tien landen met overgewicht, waarbij in Australië dit probleem het grootste is.

Tsjaad staat onderaan wat te maken heeft met het feit van een zeer hoge voedselprijs en bovendien een zeer slechte kwaliteit. Een op de drie kinderen zijn daar te mager. Een beeld dat overal terug is te vinden in de Afrikaanse landen die onderaan staan. Dat welvaart zorgt voor ongezond eten blijkt eveneens uit de lijst. Saoedi-Arabië spant de kroon waar 18 procent van de bevolking diabeet is en een derde van de bevolking te zwaar. In Koeweit is het nog erger. Daar lijdt 42 procent van de bevolking aan obesitas. In deze categorie vinden we ook de Verenigde Staten, die op een gedeelde tweede plek staat. Wie niet op een kilootje meer of minder kijkt kan het beste naar het eiland Nauru toe gaan, wat in de Pacific ligt. Daar heeft bijna driekwart van de bevolking overgewicht. Omdat over deze eiland verder weinig gegevens beschikbaar zijn heeft Oxfam Novib ze niet meegenomen in de ranglijst. De Verenigde Staten en ook Groot-Brittannië scoren als welvarende landen relatief slecht. Dat heeft te maken met het feit dat slecht voedsel er flink goedkoper is ten opzichte van gezond eten en veel gezinnen met lage lonen zich op fastfood richten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden