Herkent bijna alle modificaties

Chinezen ontwikkelen test voor GMO-voedsel

20 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het is Chinese onderzoekers gelukt om een test te ontwikkelen die voedsel screent op genetische modificatie. De test herkent 97 procent van alle modificaties die momenteel in omloop zijn. Een uitkomst voor bijvoorbeeld kritische consumenten.

Aan het einde van 2012 waren er in totaal 319 verschillende toegelaten genetische modificaties op de wereld. Deze worden op 25 verschillende voedingsgewassen toegepast. Volgens de Chineese onderzoekers worden er 243 geteeld op een oppervlakte van 170 miljoen hectare, die in 28 verschillende landen ligt. De kans is daarom niet gering dat je soms GMO-voedsel eet, ook als dat niet officieel mag van het land waar je woont. Een betrouwbare en simpele test was tot nu toe niet beschikbaar.

De Shanghai Jiao Tong universiteit heeft nu het Macro-systeem ontwikkeld die ze bijna allemaal herkent en gebruikt kan worden voor routinetests. Macro staat voor Multiplex Amplification on a Chip with Readout on an Oligo microarray. Het houdt in dat DNA uit het monster wordt gehaald, vermenigvuldigd in een lab op de chip en vervolgens deze uitslag nogmaals te vermenigvuldigen op een andere manier. Ten slotte herkent een speciale chip 91 verschillende stukjes DNA.

Omdat het afwijkende gen vaak voor meerdere gewassen wordt toegepast is het aantal herkende modificaties groter dan 91. Volgens de onderzoekers kan de Macromethode 236 van de 243 commerciële modificaties herkennen. De industrie staat natuurlijk niet stil en daarom zal de test ook worden aangepast in de toekomst. Echter, om de meetmethode groter te maken zijn we wel vijf jaar verder. Zegt het Amerikaanse Analytic Chemistry.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Feng Chsang 14 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10842648/Chinezen-ontwikkelen-test-voor-GMO-voedsel]Chinezen ontwikkelen test voor GMO voedsel[/url]
Hallo,
hoe kom ik aan die test?
vr. groet,
Feng
Karin Savannah 30 Oktober 2014
Who can help me to proces a new kind of catfood from pure into powder
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden