Meer kolencentrales actief

Duitse consument betaalt schone energie

22 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Duitsland is de absolute marktleider op het gebied van zonne- en windenergie. Toch gaat het de afgesproken reductie in broeikasgassen niet halen voor 2020. Dat heeft alles te maken met de groei aan kolencentrales en het verlagen van subsidies op schone energie.

Duitsland heeft in 1999 afgesproken in het jaar 2020 hun broeikasgassen met 40 procent te hebben teruggebracht. Dat moet vooral worden bereikt door kolencentrales te sluiten en in te zetten op hernieuwbare energie. Dat is echter niet gebeurd. Het aantal centrales is afgelopen jaar hoger geweest dan de 20 jaar hiervoor. Als genadeslag kondigde minister Sigmar Garbriel, van economie en energie, afgelopen week aan dat de subsidie op wind- en zonne-energie met een derde zal worden verlaagd. De energieprijzen stijgen namelijk enorm in Duitsland omdat het subsidiebedrag moet worden opgehoest door Duitse gebruikers. Momenteel kost de subsidieregeling Duitse consumenten 23 miljard euro per jaar.

Een extra pijnpunt zijn de kerncentrales. Als gevolg van de kernramp in Fukushima heeft Merkel besloten de oudste reactoren te sluiten. Inmiddels zijn de helft van alle 17 kernreactoren in Duitsland gesloten. En dat is nu juist de grootste bron van schone energie, met een laag niveau aan koolstof. Het aandeel broeikasgassen daalde in 2011 met 27 procent en is door deze beslissing nu weer aan het stijgen. Dat schone energie de concurrentie wel aankan bleek in januari 2013. Door een extreem laag aantal zonuren draaide zonnepanelen niet efficiënt. Desondanks draaide Duitsland die wintermaand prima door, zonder problemen. Het hielp zelfs buurland Frankrijk met hun energievoorziening uit de brand.

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Roger Pielke Jr., van de universiteit van Colorado, is de ‘Energiewende’ van Merkel een foute beslissing. Volgens hem moet Duitsland hun bronnen van schone energie verdubbelen, van 17 tot 38 procent, om de target van 40 procent te gaan halen. ‘Het is zeer onwaarschijnlijk dat Duitsland deze target gaat halen in 2030. Laat staan in 2020’, meent hij. ‘Nucleaire energie is het beste middel om CO2 emissies terug te dringen.’ Goedkoper vergunningen voor CO2 uitstoot, uitgegeven door de Europese Unie, zorgen voor een soort belasting op vuile energiebronnen als kolen. Omdat dit daalt worden weer meer centrales opgestart. De Europese Commissie komt vandaag met een plan over hun vernieuwde targets voor het terugdringen van broeikasgassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden