Plus voor Litouwen

Nordzucker sluit campagne positief af

28 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nordzucker AG uit Braunschweig heeft op 21 januari de allerlaatste suikerbieten verwerkt voor campagne 2013-2014. De Deense fabriek in Nykøbing had de eer om als laatste haar deuren te sluiten voor dit seizoen. De drie regio’s waarin Nordzucker opereert kende in 2013 veel verschil in de zaaidatum en het groeiseizoen.

In totaal heeft Nordzucker 15 miljoen ton suikerbieten verwerkt, ten opzichte van 17 ton in 2012-2013. Hiervoor beschikt het over 13 fabrieken in Europa en is daarmee de op een na grootste verwerker op het continent. ‘De campagne is vrijwel probleemloos verlopen waardoor de fabrieken zeer efficiënt hebben gedraaid’, verteld productie directeur Axel Axmüller. ‘Het besluit om later te beginnen met de verwerking heeft zijn vruchten afgeworpen. In de herfst zijn nog veel kilo’s aan bruto opbrengst en suiker bijgegroeid. Extra investeringen in de fabrieken om hun capaciteit te verbeteren zijn ook goed uitgepakt."

Regio Midden-Europa
De Noord-Duitse suikercampagne duurde dit seizoen 102 dagen. Over het algemeen is het resultaat gemiddeld of beneden gemiddeld. Per hectare werd 11,3 ton suiker geoogst, wat 0,5 ton onder het meerjarig gemiddelde ligt. Dit heeft vooral te maken met een late zaaidatum, een koud voorjaar en vervolgens de zeer droge zomer.

Regio Noord-Europa
In Denemarken, Zweden, Finland en Litouwen heeft Nordic Sugar in vijf weken tijd 6 miljoen ton suikerbieten verwerkt. De gemiddelde suikeropbrengst was hoger dan normaal. In Denemarken ligt het gemiddelde op 12,8t/ha, tegen 11,8 gemiddeld. Zweden oogstte 11,3t/ha tegenover 9,9 gemiddeld en Litouwen 11 ton/ha ten opzichte van het gemiddelde 8,5t/ha. Ook Finland haalde een iets hogere opbrengst. In Denemarken heeft Nordzucker voor de tweede maal bieten in een schuur opgeslagen om het suikerverlies terug te dringen en het tarra percentage te verlagen. Dat heeft succesvol uitgepakt.

Regio Oost-Europa
De campagne in Polen duurde dit seizoen 99 dagen en in Slowakije 97 dagen. In beide landen lag de gemiddelde suikeropbrengst hoger dan gemiddeld. Polen ging aan kop met 11,9t/ha gemiddeld ten opzichte van 10,4 gemiddeld. Slowakije deed het gemiddeld slechts 0,1t/ha beter dankzij een zeer hete en droge zomer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden