Bevordering eiwitrijke gewassen

Loterij schenkt 2 miljoen aan Nederlands veevoer

5 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Tijdens het gala van de Nationale Postcode Loterij, dat dinsdagavond werd gehouden, maakte de organisatie bekend bijna 2 miljoen euro te schenken aan Milieudefensie. Het geld zal worden gebruikt voor het ‘Kleine Hoefprint’ project. Hierbij wordt de teelt van eiwitrijke gewassen in Nederland bevorderd.

In totaal mocht Milieudefensie een bedrag van 1.974.550 euro in ontvangst nemen. Het steekt Milieudefensie dat nog steeds oerwouden worden gekapt voor de teelt van sojabonen. Om in Nederland zogenaamde oerwoudvrije zuivel en eieren te kunnen produceren wil de organisatie daarom meer eiwitrijke gewassen in Nederland gaan telen.

‘Met ons project willen we de hele keten bewegen iets aan het probleem te doen. Van akkerbouw tot supermarkt en consument’, zegt directeur Hans Berkhuizen. ‘Momenteel wordt veel te weinig gewerkt aan de productie van veevoer op eigen bodem, omdat iedereen op elkaar zit te wachten. De akkerbouw wil zeker zijn van hun afzetmarkt en de veehouder wil het alleen voeren wanneer supermarkten willen afnemen. Ook de klant moet bereid worden gevonden deze duurzame producten te kopen.’

Milieudefensie gaat volgend jaar tien pilotprojecten uitvoeren bij veehouders. Zij gaan alleen lokaal geproduceerd voer voeren. Uiteindelijk komen deze producten ook in de supermarkt te liggen. Afgelopen jaar begonnen Milieudefensie en JMA (Jongeren Milieu Actief) al met het Kleine Hoefprint project. Onder andere de teelt van veldbonen, erwten en lupines werd gepromoot. Dit resulteerde in duurzame kaas en ijs. Voedselproducent Unilever zag echter niets in de verkoop van het Hoefprint ijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden