Stop op import GGO-soja

Duitsland wil eigen eiwitbronnen

5 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Als het aan de Kölner Rewe-Groep ligt wordt Duitsland zo snel mogelijk zelfvoorzienend in de behoefte naar eiwit voor veevoer en consumptie. Het heeft hiervoor een richtlijn duurzame soja opgesteld. Deze is niet alleen voor agrariërs maar ook voor particulieren, die op kleine schaal dieren houden.

De Kölner Rewe-Groep is geen kleintje als het gaat om de levering van grondstoffen. De omzet bedroeg in 2011 bijna 50 miljard euro. Met een richtlijn voor duurzame soja wil het bedrijf ook de detailhandel aanspreken op de verkoop van eiwit voor landbouwhuisdieren. Op lange termijn wil het alle geïmporteerde soja vervangen met Europese eiwitbronnen. Tot die tijd wil het alleen niet-ggo soja importeren. Genetisch gemodificeerde gewassen zijn in Duitsland namelijk een zeer gevoelig onderwerp.

Om de import van soja en sojaschroot te verminderen treft de Rewe-Groep twee maatregelen. Zo wordt de sojateelt in Zuid-Amerika onder eigen vlag uitgevoerd, om zo beter controle te houden op vervuiling van ggo gewassen. Langzamerhand zal het geïmporteerde soja en sojaschroot worden vervangen door eiwitbronnen uit Europa. Het gaat hierbij niet alleen om soja maar ook gewassen als veldbonen, erwten en lupinen. Duitse akkerbouwers krijgen momenteel flinke subsidies om deze vlinderbloemige gewassen te telen. Daarnaast zorgen ze voor een betere vruchtwisseling en stikstof fixatie, waardoor stikstof minder snel uitspoelt, en de behoefte van het gewas daalt.

Rewe-Groep is zich ervan bewust dat hun streven niet in enkele jaren haalbaar is. Wel zal het proberen de import van gmo gewassen volledig te stoppen en Duitse consumenten alleen gmo-vrije gewassen aan te bieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden