Raaigras in wijngaard

Glyfosaat resistentie gevonden in Zwitserland

12 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

In Zwitserland heeft onderzoekinstituut Agroscope voor het eerst een plant gevonden die resistent is geworden voor glyfosaat. Het gaat om een hybride raaigras die is aangetroffen in een wijngaard. De wijnboer bespoot zijn land vijftien jaar lang met dezelfde werkzame stof, die nu geen effect meer heeft.

Resistentie voor glyfosaat treed het snelst op wanneer de werkzame stof regelmatig wordt toegediend binnen een monocultuur, zoals bijvoorbeeld een wijngaard. In Spanje werd acht jaar geleden voor het eerst melding gedaan van glyfosaat-resistent raaigras in een wijngaard. Het zijn vooral Zuid-Europese boom- en wijngaarden die met problemen rond resistente onkruiden kampen. Inmiddels hebben onderzoekers vijf verschillende soorten onkruid gevonden die een resistentie hebben ontwikkeld. In de Franse wijnstreek komt resistentie veelvuldig voor, maar in Duitsland zijn nog geen gevallen ontdekt.

Agroscope raadt telers aan verschillende werkzame stoffen te gebruiken om resistentie opbouw te beperken. Ook meent het instituut dat een mechanische onkruidbestrijding vaker moet worden toegepast. Voor het onderzoek naar resistentie voert Agroscope verschillende onderzoeken uit. Het onkruid wordt driemaal behandeld met een herbicide. De toediening is dan wel tot vier keer hoger ten opzichte van de wettelijke norm.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden