Prijs 1,54 euro lager

Bietenprijs Cosun iets lager dan vorig jaar

13 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Cosun betaalt over de bietencampagne van oogst 2013 een bietenprijs uit van 67,26 euro per ton netto bieten, bij een suikergehalte van 16,88 procent en een WIN van 91,1. De ledentoeslag blijft gelijk op 32,75 euro. Deze prijs geldt ook voor de eerste 5 procent surplusbieten.

Dit heeft Cosun bekend gemaakt in een mail aan haar leden. De bietenprijs is hiermee 1,54 euro per ton lager dan de historisch hoge prijs van 68,80 euro over oogst 2012. De leden-telers van de coöperatie ontvangen echter wel de op één na hoogste bietenprijs ooit. Uit het feit dat de ledentoeslag gelijk blijft, wordt duidelijk dat ook de andere activiteiten van Cosun naast suikers winstgevend zijn geweest. De ledentoeslag komt uit de resultaten van de bedrijven binnen het concern, zoals suikerproduct Suiker Unie, aardappelverwerker Aviko, chichoreiverwerker Sensus en fruitverwerker SVZ.

De leden-telers zijn zo goed als zeker dik tevreden met deze bietenprijs, want op het forum van Boerenbusiness is de afgelopen week al druk gediscussieerd over de hoogte van de prijs. De schattingen lagen daar veelal stukken lager.

Bietenprijs 2013.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Flip 12 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10844304/Bietenprijs-Cosun-iets-lager-dan-vorig-jaar]Bietenprijs Cosun iets lager dan vorig jaar[/url]
Goeie prijs
Niels 12 Februari 2014
BUITENGEWOON!!! Dat had ik niet verwacht!

Cosun bedankt, nu nog stoppen met die belachelijke sponsering van de vogelclub. Want dat is tot op de dag van vandaag nog een zwarte bladzijde in het Cosun sprookje
analist 12 Februari 2014
mooie prijs! dan te bedenken dat het gemiddelde suikergehalte over 2012 boven 17 % lag en bij deze campagne 16,88.
wanneer je de bietenprijs dan terugrekent naar 16% suiker, kom je op ongeveer hetzelfde bedrag uit.
boer drenth 12 Februari 2014
Dit valt niet tegen. Hele mooie prijs. En een prima resultaat van cosun.
EU farmer 13 Februari 2014
Mooie prijs,blijf echter realistisch en kijk naar de eu prijs van bieten in het buitenland.Zonder ledentoeslag is de prijs 34 euro.
Het gevolg van ledentoeslag op de bietenprijs is dat pachtprijzen omhoog gaan.Ook zie je dat nog heel veel voor bietenquotum betaalt word.Het is aan de bestuurders om in de toekomst na de afschaffing van het quotum de volgende generatie telers concurrerend kunnen blijven produceren.
Eng. Agr. 13 Februari 2014
Prima prijs, boven (mijn) verwachting.
Maar let wel: (onze coöperatie) Cosun verwacht, dat de financiële opbrengst (voor de teler) omlaag gaat naar € 3.000.- tot max € 4.000.- per ha. suikerbieten.
Met de nieuw ingezette trend 18 (% suiker) - 90 (ton/ha), zal er bij die gerealiseerde opbrengsten, een behoorlijke veer gelaten moeten worden.
Ruim 16 ton suiker produceren voor max € 4.000.- bruto.
Dan blijf er "maar" een zeer matig saldo over, onder de streep! (waarschijnlijk de laagste prijs in de bovenstaande staaf diagram)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden