Grens 2 miljard doorbroken

Meer omzet en vrijwel gelijke winst voor Cosun

13 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voedingsconcern Cosun heeft over het jaar 2013 een winst geboekt van 139 miljoen euro, 1 miljoen euro meer dan vorig jaar. De omzet van het coöperatief bedrijf is met 11 procent gegroeid tot 2,2 miljard euro. Vooral Suiker Unie, goed voor 48 procent van de omzet, heeft een prima jaar gehad met een groeiend volume aan verkochte suiker en hoge suikerprijzen. De resultaten van aardappelverwerker Aviko, goed voor 33 procent van de omzet, vielen door de hoge aardappelprijzen tegen. Ook de andere bedrijven binnen Cosun, zoals SVZ, Duynie en Sensus, droegen bij aan de winst.

Daarbij heeft het coöperatief bedrijf de winst mede op peil kunnen houden door een terugbetaling van een Europese productieheffing door de Europese Unie (EU). Dit droeg 13 miljoen euro bij aan het resultaat van Cosun, zo zei topman Robert Smith. Deze terugave was goed voor 2 euro extra op de bietenprijs van 67,26 euro per netto ton die gisteren bekend is gemaakt en een kleine 7 miljoen extra op de winst.

Smith erkende op de persbijeenkomst tevreden te zijn met de hoogte van de bietenprijs. Vorig jaar gaf hij bij de presentaties een waarschuwing af dat de bietenprijs over 2013 zeker lager ging uitvallen dan de 68,80 euro per netto ton bieten. "De prijzen op de suikermarkt zijn de eerste drie kwartalen nog hoog geweest, pas het laatste kwartaal is het onder meer door aanbodverruimende maatregelen van de Europese Commissie scherp gedaald. Van de hoge prijzen hebben we goed kunnen profiteren, bijvoorbeeld in de onderhandelingen met onze afnemers en de verkoop van surplussuiker." Een groot deel van de omzet in 2013 is gerealiseerd uit contracten die in 2012 waren afgesloten, schetst Cosun.

Na een goed jaar 2012, heeft aardappelverwerker Aviko het in de eerste zeven à acht maanden van vorig jaar moeilijk gehad vanwege de hoge aardappelprijs. Deze kan het concern niet volledig doorberekenen in de verkoopprijs van de aardappelproducten aan de afnemers, zo schetste Smith. "De hoge aardappelprijs liep ons voor de voeten. We hebben daarom bewust op de rem getrapt." Om kosten te besparen hebben de fabrieken zelfs een periode op ondercapaciteit gedraaid en is minder aardappelproduct uitgevoerd buiten de Europese Unie.

De laatste vier maanden is de aardappelprijs met de nieuwe oogst gezakt zo rond de 15 cent per kilo. Dit hebben de verkopen een impuls gegeven, waardoor Aviko uiteindelijk toch winst heeft gedraaid. "De laatste vier maanden is er weer geld verdiend", aldus Smith, die benadrukt dat de hoge aardappelprijs voor de akkerbouwers natuurlijk gunstig is. "Een hoge aardappelprijs is voor Aviko niet vervelend. We moeten vooral goed om kunnen gaan met de fluctuaties in de markt."

Inulineproducent Sensus zag de verkopen in zowel de Europese Unie, Azië als de Verenigde Staten toenemen. Vooral het verwerken van inuline in babyvoeding is een groeimarkt voor het bedrijf. Voerproducent Duynie zag de winst krimpen, onder meer door een verlieslatende zetmeelactiviteit. Dankzij de acquisite van Beuker en aan het einde van het jaar Jan Bakker is de omzet en het verkochte volume binnen het bedrijf echter met de helft gegroeid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden