Windmolenpark stap dichterbij

NOP Agrowind leent 350 miljoen voor windpark

14 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

NOP Agrowind kan door met de plannen om het grootste windmolenpark van Nederland te verwezenlijken. Een bankenconsortium verstrekt een lening van 350 miljoen euro waarmee de eerste 26 windmolens moeten worden bekostigd.

De 26 windmolens zijn van het type Enercon E-126. De molens hebben een masthoogte van 135 meter, een rotordiameter van 127 meter en een geïnstalleerd vermogen van 7,5 MegaWatt per stuk. De windmolens hebben een gezamenlijk vermogen van 195 MegaWatt en maken deel uit van het Windpark Noordoostpolder. Uiteindelijk moet het park met 86 windmolens het grootse windpark van Nederland worden.

Het park is een initiatief van agrarische ondernemers aan de Westermeerdijk en Noordermeerdijk in de Noordoostpolder. De totale investering bedraagt 420 miljoen euro. 350 miljoen euro wordt uitgeleend door een bankenconsortium dat bestaat uit de Europese Investeringsbank, de Duitse KfW IPEX-Bank en Rabobank.

De banken lenen het geld uit om de ontwikkeling en het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Bij de realisatie van het windmolenpark wordt nadrukkelijk gelet op de leef- en werkomgeving. NOP Agrowind geeft samen met de betrokken banken een duurzame impuls voor de regio en vervult een voorbeeldfunctie voor volgende windparken in Nederland.

In het Energie-akkoord is de doelstelling vastgelegd dat Nederland 2023 voor 10.5 GigaWatt aan windenergie moet produceren. Hiervoor moet het potentieel aan windenergie op land met 3,5 GigaWatt worden uitgebreid. NOP Agrowind  zegt dat de financiering van 26 windmolens een stap in de goede richting is om de doelstelling te realiseren. In een gemiddeld windjaar kunnen de windmolens 180.000 huishoudens voorzien van elektriciteit. Eneco neemt de stoom af van NOP Agrowind.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Sluijter 16 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10844468/NOP-Agrowind-leent-350-miljoen-voor-26-windmolens]NOP Agrowind leent 350 miljoen voor 26 windmolens[/url]
Wie draait er op voor het back-up vermogen? Wie betaalt uiteindelijk de subsidies en de kosten van de fiscale faciliteiten?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden