De deze week gelanceerde Voedselprijzenmonitor geeft inzicht in de ontwikkeling van prijzen door de hele voedselketen heen. De site Agrimatie toont prijsstijgingen en dalingen in onder meer aardappelen, graan, zuivel, vlees en eieren voor zowel boeren, leveranciers als consumenten.
LEI Wageningen UR voert het onderzoek uit in opdracht van Economische Zaken en komt tweemaandelijks met een toelichting op agrimatie.nl. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken over de mogelijkheden van de Voedselprijzenmonitor: "De feiten over voedselprijzen boven tafel. Met de Voedselprijzenmonitor is goed te zien hoe prijzen in de keten zich verhouden. Het geeft antwoord op de vraag hoe prijzen tussen boer, leverancier en winkelier zich verhouden en of er mogelijk knelpunten ontstaan om goede kwaliteit te kunnen blijven leveren."
Uit de eerste Voedselmonitor blijkt dat de prijzen van tarwe en aardappelen flink wisselen voor agrarische ondernemers in de afgelopen periode. Bij aanschaf van brood of aardappelschijfjes merken consumenten minder van deze prijsschommelingen. De winkelprijzen waren voor deze producten stabieler.
Bij zuivelprijzen is het opvallend dat de prijs voor de boer harder is gestegen dan voor consumenten. De prijsindex ging van 100 naar 143. Voor consumenten steeg het prijspeil veel minder hard (met drie procentpunten eind 2013 ten opzichte van eind 2012).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.