Voedselprijzenmonitor online

Inzicht in prijsverloop door hele voedselketen

10 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

De deze week gelanceerde Voedselprijzenmonitor geeft inzicht in de ontwikkeling van prijzen door de hele voedselketen heen. De site Agrimatie toont prijsstijgingen en dalingen in onder meer aardappelen, graan, zuivel, vlees en eieren voor zowel boeren, leveranciers als consumenten. 

LEI Wageningen UR voert het onderzoek uit in opdracht van Economische Zaken en komt tweemaandelijks met een toelichting op agrimatie.nl. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken over de mogelijkheden van de Voedselprijzenmonitor: "De feiten over voedselprijzen boven tafel. Met de Voedselprijzenmonitor is goed te zien hoe prijzen in de keten zich verhouden. Het geeft antwoord op de vraag hoe prijzen tussen boer, leverancier en winkelier zich verhouden en of er mogelijk knelpunten ontstaan om goede kwaliteit te kunnen blijven leveren." 

Uit de eerste Voedselmonitor blijkt dat de prijzen van tarwe en aardappelen flink wisselen voor agrarische ondernemers in de afgelopen periode. Bij aanschaf van brood of aardappelschijfjes merken consumenten minder van deze prijsschommelingen. De winkelprijzen waren voor deze producten stabieler.

Bij zuivelprijzen is het opvallend dat de prijs voor de boer harder is gestegen dan voor consumenten. De prijsindex ging van 100 naar 143. Voor consumenten steeg het prijspeil veel minder hard (met drie procentpunten eind 2013 ten opzichte van eind 2012).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden