Suikerbieten de grond in

Duitse natuur heeft vier weken voorsprong

12 Maart 2014

De natuur in Duitsland loopt ongeveer vier weken voor op het gemiddelde. Dat schrijft de Deutsche Wetterdienst (DWD). Er wordt gesproken over een ‘wintervoorjaar’ die ervoor zorgt dat boeren nu al het land op kunnen. Zo is een start gemaakt met het zaaien van suikerbieten. Een nadeel is dat groenbemester op veel plekken niet is doodgevroren.

In Duitsland worden relatief veel groenbemesters geteeld. Wanneer deze goed afvriest kan in het voorjaar door middel van zogenaamde ‘mulch zaai’ direct op het perceel suikerbieten of maïs gezaaid worden. Dit jaar is dat vaak niet het geval en zijn andere maatregelen nodig. Het gebrek aan vorst heeft er ook voor gezorgd dat de bodem slecht doorlaatbaar en hard is. Dat geeft problemen met de grondbewerking. Dankzij de hoge temperaturen is ook het zaaien van suikerbieten in Duitsland begonnen. Uit een onderzoek van de Landwirtschaftliche Informationsdienst Zuckerrübe (LIZ)  blijkt dat 80 procent van de bietentelers half maart wil zaaien. 20 procent wil zelfs voor 15 maart de bieten erin hebben zitten.

In het oosten en zuiden van Nedersaksen was afgelopen maandag de t-som al bereikt. Veehouders kunnen daarom nu beginnen met het strooien van stikstof voor de eerste snede, wanneer de omstandigheden droog genoeg zijn. Dat zegt de Landwirtschaftskammer Niedersaschsen.

Nordzucker en DNZ (Dachverband Norddeutscher Zuckerrubenanbauer) maakte overigens gisteren de bietenprijs voor 2013 bekend. Die ligt op 39,50 euro, bij een suikergehalte van 16 procent. Voor surplusbieten wordt tussen de 18,50 en 26,50 euro per ton betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer
Duitse boer ziet inkomen fors dalen

Nieuws Inkomens

Duitse boer ziet inkomen fors dalen

Groene landbouwminister Duitsland is vegetariër

Achtergrond Cem Özdemir

Groene landbouwminister Duitsland is vegetariër

Duits wild zwijn met AVP op 125 kilometer van Hamburg

Nieuws Varkens

Duits wild zwijn met AVP op 125 kilometer van Hamburg

Duitse zuivelsector voorziet in 2022 niet meer melk

Inside Melk

Duitse zuivelsector voorziet in 2022 niet meer melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief