Goede afrijping voor kwaliteit

Vroege snijmaïsrassen populair bij veehouders

12 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Maïstelers kiezen steeds vaker voor vroege en zeer vroege maïsrassen. Dat is de conclusie die zaadveredelaar Limagrain trekt uit de geplaatste bestellingen. Een aantal vroege rassen is zelfs al uitverkocht. Uit onderzoek blijkt dat de focus steeds vaker op een vroeg oogsttijdstip komt te liggen.

"Maïstelers willen oogstzekerheid en kwaliteit. Afgelopen jaar hadden sommige telers te maken met een late afrijping, gevolgd door een late oogst. De kans op structuurschade is dan groot", zegt Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij, bij Limagrain. Een aantal vroege rassen, waaronder het ras Ambition, is daarom al uitverkocht bij Limagrain. "Men kiest steeds vaker voor kwaliteit. Een goed afgerijpt gewas hoort hierbij", zegt Groot Koerkamp.

Uit een recent uitgevoerd marktonderzoek kan dezelfde conclusie worden getrokken. Ruim 500 maistelers werden gevraagd naar hun keuzes. Een op de drie vindt voederwaarde (VEM/kg ds) het zwaarst wegen bij de keuze voor een maisras. Voor Nederland bestaat de aanbevolen keuze daarom uit vroege of zeer vroeg afrijpende rassen. In de top vier van populaire maïsrassen, uitgevoerd tijdens hetzelfde marktonderzoek, gaan de zeer vroege LG 30.211 en vroege LG 30.218 aan kop. Bij de nieuwe rassen gaat het middelvroege ras LG 30.224 aan kop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden