Opzoek naar overheidssteun

Ierse aardappeltelers luiden de noodklok

24 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

De aardappelindustrie in Noord-Ierland luidt momenteel de noodklok. Vandaag bezocht een delegatie de Department of Agriculture and Rural Development (DARD) om steun te vragen. Sinds 2010 zit de aardappelteelt in Noord-Ierland in het slop. Terwijl andere boeren geld kregen bij weersextremen hebben zij nooit wat ontvangen.

De problemen voor de aardappelindustrie begonnen in 2010, schrijft Farminglife. Toen viel bijna heel de oogst in het water. Die problemen is de sector niet meer te boven gekomen. 2012 was wederom een probleemjaar voor de telers. Toen was het voorjaar vooral erg koud en nat, waardoor niets wilde groeien. De prijzen van consumptieaardappelen in het gebied liepen op tot 440 pond per ton.

Tijdens een vergadering met bestuurders van de DARD is een plan voorgelegd om de sector uit het slop te halen. Ze zoeken namelijk steun om de teelt weer op zijn poten te zetten. Voor de verloren oogst van 2010 is nooit financiële steun geboden, terwijl dit in andere gevallen wel gebeurd is. DARD heeft belooft de mogelijkheden te onderzoeken en gaat een plan opzetten om de industrie te helpen.

Noord-Ierland is, samen met Wales, goed voor zo’n 14 procent van het Britse aardappelareaal. Dankzij zijn gunstige ligging is Noord-Ierland een ideaal gebied voor de teelt van pootaardappelen. Ziektes als bruinrot en ringrot komen er niet voor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden