Drijfmest als stuifdek toegestaan

Flevoland loopt voorop in zaaien van suikerbieten

25 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

In het zuiden en oosten van Flevoland zit ruim driekwart van de suikerbieten in de grond. In Zeeuws-Vlaanderen is ruim de helft gezaaid afgelopen week. Het noordoosten van Nederland moet verhoudingsgewijs nog de meeste suikerbieten zaaien. Dat blijkt uit de bietenstatistiek van Suiker Unie.

Zuid- en Oost-Flevoland liep vorige week al voorop met het zaaien van de suikerbieten. Inmiddels zit bijna 82 procent van het areaal in de grond. Hiermee is de regio koploper in Nederland. Zeeuws-Vlaanderen heeft er bijna 61 procent inzitten en Gelderland 46 procent. Op de noordelijke gronden moet nog het meeste gezaaid worden. Daar zit rond een kwart van het areaal in de grond. Omdat daar vaak drijfmest moet worden gereden, en alle grondbewerking in het voorjaar wordt uitgevoerd, is die streek altijd later. De meeste andere regio’s zitten ongeveer op de helft.

Gezien het weerbericht zullen ook deze week weer bieten worden gezaaid. Vorige week viel, verspreid over het land, zo’n 20 tot 30 millimeter. In de tweede week van deze helft kunnen de zaaimachines dan weer het land op. Het maken van een zaaibed zal naar alle verwachting dan een stuk beter gaan. Wanneer de vooruitzichten gunstig blijven zal de gemiddelde zaaidatum flink vroeger uitvallen dan vorig jaar het geval was. In de laatste vijf jaar lag de gemiddelde zaaidatum tweemaal in maart. Dat was in 2011 en 2012.

Dinsdagnacht kan het kwik nog tot zo’n -3°c zakken. Afgelopen nacht was het op sommige plekken -5°c en in Twente zelfs -7,7°c aan de grond. Veel schade zal de vorst niet toebrengen aan de pas gezaaide bieten. De vroegst gezaaide percelen zijn wel geschoten maar staan meestal nog niet boven. Overdag is de temperatuur ruim boven de 10 graden en is de kans op schieters klein.

Akkerbouwers in de Veenkoloniën en op Texel hebben inmiddels vrijstelling gekregen om rundveedrijfmest in te zetten voor de stuifbestrijding. Hiervoor is wel voldoende ruimte in het bemestingsplan benodigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden