36 procent nog in de bewaring

Britse aardappeltelers hebben meer voorraad

26 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Van de geschatte 5,5 miljoen ton aardappelen, die afgelopen jaar in Groot-Brittannië zijn geoogst, zit nog 36 procent in de bewaring. De Potato Council schat dat er nog zo’n 2 miljoen ton verwerkt moet worden. Dat is 300.000 kg meer dan vorig jaar en ongeveer net zoveel als in 2011. Dankzij het grote aanbod is de stemming tam. De droge voorjaarsomstandigheden helpen de handel eveneens niet.

Groot-Brittannië heeft te maken met een reductie in het areaal. Sinds 2009 werden 8.000 hectare minder aardappelen verbouwd. Ook de gemiddelde opbrengst is gedaald, van 48 naar 45 ton per hectare. Ondanks de hoge voorraad heeft het land 1,1 miljoen ton aardappelen geïmporteerd voor de verwerkende industrie. De import van nieuwe aardappelen is juist gezakt, met een half miljoen ton, ten opzichte van vorig jaar. De export van aardappelproducten en pootgoed zakte, maar die van consumptieaardappelen steeg juist. In de supermarkten werd het afgelopen jaar 8 procent minder verkocht.

Potato Council schat dat afgelopen jaar 122.000 hectare aardappelen in Groot-Brittannië zijn verbouwd, met een totale opbrengst van 5,5 miljoen ton. Bijna 50 procent van het areaal wordt opgemaakt door tien rassen. In 2012 was dat nog 55 procent. Met 18.000 hectare blijft Maris Piper het grootste ras, wat overeenkomt met 15 procent van het totale areaal. Toch verliest het ras flink aan populariteit. Datzelfde geldt voor Estima. Het areaal van dit ras daalde van 15.000 hectare, in 2009, tot 5000 hectare afgelopen jaar. Markies en Lady Rosetta nemen een tweede en derde plek in beslag.

Het poten van vroege aardappelen liep in januari en februari vertraging op door het natte weer. Begin maart kon echter weer gepoot worden. Deze werkzaamheden lopen nu op schema. In sommige gebieden van Engeland blijft de grond echter nog te nat. Ook in Schotland is het nog te nat om te poten. Inmiddels zijn ook de eerste aardappelen uit het Mediterrane gebied op de markt gekomen. Volgende maand zullen de eerste aardappelen van het Engelse eiland Jersey geoogst worden. Volgens Potato Council zijn in België inmiddels 10 tot 15 procent van alle aardappelen gepoot. Telers in Zuid-Duitsland hebben problemen met natte omstandigheden maar verwachten nog wel hun normale areaal te kunnen poten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden