Laatste kans om te schakelen

Toeslagrechten vragen om oplettendheid

28 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De toeslagrechten gaan het laatste jaar in, maar schakelen kan nog maar tot 1 april. Daarna begint het inventariseren voor de compensatieregeling voor de periode 2015 tot 2019. De betalingsrechten, welke daarna gaan gelden, kijken alleen nog maar naar het areaal grond en dit is met name een waarschuwing voor alertheid.

Agrarisch adviseur Jannie Nijhoff laat weten dat er de laatste weken nog diverse aan- en verkopen van rechten plaatsgevonden hebben. Een situatie die niet anders is dan die van andere jaren. "Voor de zekerheid worden vaak nog vragen gesteld om te kijken of ze het bij het rechte eind hebben."

Waar de toeslagrechten nog op iedereen van toepassing waren, zijn de nieuwe betalingsrechten alleen toegankelijk voor degene die bij de Kamer van Koophandel (KvK) geregistreerd staan als agrarisch ondernemer. Een aandachtspunt die vooral bij particulieren voor vragen zorgt. 

Tot 1 april kunnen er nog rechten aan- en verkocht worden, wat inhoudt dat er maandag 31 maart alleen nog transacties plaats kunnen vinden. Alles wat vanaf die datum in het bezit is wordt meegenomen met de compensatieregeling die van 2015 tot 2019 gaat gelden. Daarna wordt er alleen nog naar het areaal grond in gebruik gekeken. Iets wat positief kan uitpakken voor degene die grond in gebruik hebben die niet afgedekt is met rechten.

Dat er nog voldoende vrije grond is staat vast. "Vanuit het verleden was de regeling rond toeslagrechten alleen van toepassing op telers van graan en suikerbieten. Ook melkveehouders deden mee aan deze regeling. Dit houdt in dat het areaal consumptieaardappelen en vollegrondgroente er nu bijkomt", zegt John Raedts, agrarisch adviseur. 

Minder positief pakt de regeling uit voor telers van zetmeelaardappelen. "Die krijgen nu nog een zetmeelsteun, maar die gaat verdwijnen. Zij gaan er dan ook op achteruit", zegt Nijhoff. Het zijn sowieso degene die hoger in de rechten zitten die er op achteruit gaan. 

Dit geldt ook voor degene in de intensieve sector met weinig grond in gebruik. Voor de rechten wordt niet meer naar het aantal dieren gekeken, maar alleen naar het oppervlakte grond in gebruik en dit is bij een groep bedrijven in de intensieve sector minimaal, bijvoorbeeld bij kalverhouders. "Het hangt af van de grondsituatie hoe er gehandeld moet worden. Soms loont het zelfs om nog rechten bij te kopen", zegt John Raedts, agrarisch adviseur. Degene in de intensieve veehouderij met weinig grond in gebruik gaan er van 2014 op 2015 financieel waarschijnlijk het meest op achteruit gaat. Vervolgens volgt in het jaar er op nog een correctie. 

Raedts geeft daarnaast aan dat spelers op de grondmarkt alert moeten blijven. Door de nieuwe eisen voor derogatie wordt vandaag de dag meer gesproken over verhuur van grond. "Iedereen moet zich er echter goed bewust van zijn wat de weerslag daarvan is op de toeslagrechten en de compensatieregeling." 

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
fw bouwmans 15 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/item/10847309/Toeslagrechten-vragen-om-oplettendheid]Toeslagrechten vragen om oplettendheid[/url]
Ik wil reageren ;Met het volgende,mijn landbouwgrond heb ik gedurende 5 jaar verhuurt aan mijn buren,het toeval dat eind 2015 de huur afloopt de overheid grondkamer heeft de goedkeuring gegeven aan t huurcontract vervolgens ga ik de toeslagrechten missen. Ik vind het n rare regeling.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden