Voedselproductie onder druk

Landbouw moet klimaatslim toekomst in

31 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Wereldwijd neemt de voedselzekerheid af door klimaatverandering en het beschikbare zoet water komt onder druk te staan. Deze verandering veroorzaakt problemen voor landbouw, economische ontwikkeling en ecosystemen. Dit blijkt uit het vijfde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 

Het klimaatbureau van de VN oordeelt in een nieuw rapport dat de aarde verder opwarmt, ook al zetten we alle zeilen bij. Bij een opwarming van één graad (vanaf nu) komen kwetsbare ecosystemen, zoals de koraalriffen en het Noordpoolgebied, in gevaar. Bij twee graden erbij zal extreem weer, zoals droogte of heftige neerslag wereldwijde gevolgen hebben. Twee à drie graden erbij en de wereld wordt in tweeën gedeeld.

In gematigde zones, zoals Rusland en Noord-Europa, profiteert de landbouw van de opwarming, terwijl elders, met name in de tropen, door hitte en watertekorten de oogsten mislukken. Bij een opwarming van vier graden - het scenario van de fossiele verslaving - komt de mondiale voedselproductie in gevaar. Nederland krijgt te maken met grotere risico"s op verzilting van de kust door de stijging van de zeespiegel en grotere risico"s op schaarste aan zoetwater in de zomerperiode. Dat leidt tot schade aan onze voedselproductie. 

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: ‘In 2050 moeten we 9 miljard mensen voeden, 2 miljard meer dan nu. Zeker met deze laatste alarmerende cijfers van het IPCC is dat een levensgrote uitdaging. We zullen dus de landbouw klimaatslim moeten maken. Daarmee spelen we in op klimaatverandering en het voorkomt erger. In Nederland doen we dat door ervaring op te doen met landbouw in de verzilte gebieden. In Afrika door de landbouw te helpen met sterke gewassen en een klimaatbestendige omgeving.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden