Meer hectares gezaaid

Uitzaai van zomergraan Oekraïne bemoeilijkt

17 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De politieke situatie in de Oekraïne heeft ook zijn gevolgen voor het zaaien van de zomergranen. Volgens persbureau APK-Inform zal dit jaar 9 procent minder graan en peulvruchten worden geoogst ten opzichte van 2013. De hoeveelheid wintergranen zal naar verwachting met 14 procent dalen en die van zomergraan met 6 procent.

De verwachting is dat de oogst voor 2014 zo’n 57,3 miljoen ton graan en peulvruchten geproduceerd zal worden. Dat is 9 procent minder ten opzichte van de recordoogst van 63 miljoen ton in 2013. Van die 57 ton bestaat naar verwachting 21,8 miljoen ton uit wintergraan. Dat is 14 procent minder dan in 2013. Het aandeel zomergraan zakt naar verwachting met 6 procent. De gemiddelde opbrengst voor dit jaar wordt geschat op 3,87 ton per hectare, exclusief de oogst in de Krim regio. De lagere oogst komt omdat Oekraïense bedrijven niet altijd de financiering rond kunnen krijgen om hun graan te telen, dankzij de moeilijke economische situatie.

Het zaaien van de voorjaarsgranen wordt bemoeilijkt door alle problemen in het land. In de provincie Donetsk zit inmiddels 98 procent van het zomergraan in de grond. Het areaal is daar flink gestegen, van 220.000 naar 250.000 hectare. In de regio Luhansk is inmiddels 86 procent ingezaaid. Volgen het Oekraïense ministerie van landbouw leveren beide provincies 11 procent van het volledige areaal graan en peulvrucht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
maatje 17 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10848686/Uitzaai-van-zomergraan-Oekraine-bemoeilijkt]Uitzaai van zomergraan Oekraine bemoeilijkt[/url]
Toch leuk dat je voor het zaaien de opbrengst al weet.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden