987 miljoen verstrekt

Inkomenssteun vreet meeste subsidies op

17 April 2014 - 3 reacties

Er is in 2013 zo’n 987 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidie uitgekeerd. Ruim 41.000 bedrijven zagen een bedrag uit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid op hun rekening gestort. Bijna net zoveel bedrijven maakten gebruik van de bedrijfstoeslagregeling. Dat blijkt uit de Databank EU-subsidies landbouw en visserij die vanaf woensdag is opengesteld. 

De 987 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidie zat voor 64 miljoen in markt- en prijsbeleid, 823 miljoen ging naar inkomenssteun en 100 miljoen werd uitgekeerd voor plattelandsbeleid. Daarnaast is er een bedrag van 1,6 miljoen euro besteed aan overige zaken, zoals promotieprogramma’s schoolmelk. 

Een subsidiepot die rijkelijk met eurobiljetten strooit zijn de actiefondsen van de producentenorganisaties die steun kregen voor activiteiten als kwaliteitsbevordering, verbetering van de milieuvriendelijke teelt en vergroting van de afzet van producten. Daarvan profiteren telersverenigingen en -coöperaties en ook Veiling Zon mocht op een flink bedrag rekenen. Coöperatieve Telersvereniging De Schakel in Helmond kreeg met 7 ton de minste steun, Coöperatie Coforta in Barendrecht met ruim 21 miljoen euro de meeste. 

Ook was er veel animo voor de subsidieregelingen Agrarisch Natuurbeheer (SAN) en Natuur- en Landschapbeheer (SNL). Ruim 3500 keer kregen bedrijven subsidie voor het uitvoeren van landbouwactiviteiten in gebieden met natuurlijke handicaps; veelal gaat het om tientjes, een paar honderd euro, enige duizenden tot maximaal 18.000 euro voor veebedrijf Koepon in Winsum. Voor groene en blauwe diensten kregen meer dan 7.000 bedrijven subsidie. Dat begint bij een paar cent, het hoogste bedrag is 161.000 euro voor een landgoed in Steenwijkerland. 

Voor de verbetering van de verkavelingstructuur van grondgebonden landbouwbedrijven middels herverkavelen/ ruilen van grond en het uitvoeren van werken die daarmee samenhangen gaat een hoop geld gemoeid. Ontvangers zijn onder meer LTO Noord Projecten BV, ZLTO, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, kavelruilstichtingen, provincies en gemeenten. Bedragen lopen uiteen van enkele tienduizenden euro’s tot in de miljoenen. 

Met de modernisering van landbouwbedrijven haalden 178 bedrijven subsidie binnen. Daarbij was het kleinste bedrag een ruime 5.000 euro, het hoogste bedrag was 250.000 euro voor een melkveebedrijf in Nederweert. Verder waren er negen bedrijven die steun kregen voor vezelvlas en -hennep. Daarvan ontvingen Van Looij BV (bijna 30.000 euro), Van de Bilt Zaden en Vlas (ruim 30.000 euro) en Hempflax BV (een kleine 55.000 euro) de grootste bedragen. 163 Boeren kregen subsidie voor de certificeringskosten van het Ekokeurmerk; het certificaat om producten onder de noemer "biologisch" te mogen verkopen. 

Ruim 200 keer werd er subsidie verleend aan bedrijven voor particuliere opslag boter saldi; een vergoeding aan contractanten die tijdelijk boter of room voor eigen rekening en risico opslaan in vrieshuizen. De vergoeding is afhankelijk van de opslagduur. Hierbij zitten marktleiders als FrieslandCampina Cheese & Butter BV, Interfood en buitenlandse bedrijven waaronder DMK en The Irish Dairy Board. De bedragen beginnen bij enige honderden euro’s en lopen op tot in de ton. 

Dit was een greep uit de databank. Wie meer wil weten kijkt op Databank EU-subsidies landbouw en visserij.  

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Johan 18 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10848702/Inkomenssteun-vreet-meeste-subsidies-op]Inkomenssteun vreet meeste subsidies op[/url]
belachelijke kop
suikerklontje 18 April 2014
wat wil je met zo'n hoofd, maar het is de waarheid
schoenmakers1 18 April 2014
maar wel het meest eerlijk, ik heb meer moeite met de subsidies die voor bepaalde dingen zijn bedoeld, heb sterk de indruk dat deze altijd bij dezelfde mensen terecht komen, ik heb niet zoveel vertrouwen in het zogenaamde loten als het maximale bedrag overschreden wordt
boer kees 18 April 2014
subsidie is het begin van een goedkoop eindprodukt en word op produktie snel tegen kostprijs of eronder geproduseerd dus feitelijk de nekslag die volgt in dit proces
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Verduurzamen landbouw vraagt om maatwerk

Achtergrond Duurzame landbouw

Verduurzamen landbouw vraagt om maatwerk

Andere wind waait over het Brabantse platteland

Interview Politiek

Andere wind waait over het Brabantse platteland

Wie in Nederland mag vervuilen en waarom?

Opinie Petra Berkhout en Dick Veerman

Wie in Nederland mag vervuilen en waarom?

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

Opinie Niels van der Boom

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief