Twitter reportage

Landelijke gewasgroei kent grote verschillen

29 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoe de gewassen er in Nederland op staan is zeer sterk afhankelijk van de hoeveelheid vocht. Dankzij fikse buien zijn op verschillende plaatsen de gewassen letterlijk van het land gespoeld. Op andere plekken verdwijnen de jonge kiempjes juist in centimeters grote scheuren. Afgezien van het zuidwesten hebben bijna alle akkerbouwgebieden in meer of mindere mate regen gekregen.

Dit jaar zijn er een aantal problemen die er met kop en schouders bovenuit steken. Zo heeft de tarwe te kampen met veel gele roest, worden suikerbieten opgegeten door emelten en kunnen uientelers hun lol op wanneer aardappelopslag in uien en bieten moet worden bestreden. Op plekken die geen regen hebben gekregen wordt het aanfrezen van de aardappelruggen bemoeilijkt door de slechte structuur en droogte.

Op het akkerbouwbedrijf van de familie Roelen in Zevenbergen, Noord-Brabant, staan de Frieslander consumptieaardappelen inmiddels goed boven. In het gebied viel geen regen waardoor beregend moet worden. De aardappelen zijn bestemd voor de huisverkoop.

Teeltvoorlichters van de CZAV hebben inmiddels een perceel wintertarwe in de aar gevonden.

Ook op het akkerbouwbedrijf De Wilhelminapolder staan de Frieslanders inmiddels boven, laat bedrijfsleider Vincent Coolbergen weten.

In de wintertarwe is gele roest dit jaar een groot probleem. Veel percelen zijn aangetast. Luc Remijn, van DLV Plant, vindt de aandoening ook al in vroeggezaaide zomertarwe terug.

Vrijdagavond viel rond Zuidland, op het eiland Voorne-Putten, in korte tijd 45 millimeter water en veel hagel. Akkerbouwer Johan van Beek had zijn aardappelruggen nog niet gefreesd en zal hier waarschijnlijk nog even mee moeten wachten.

Bij Luysterburg Agrifruit in Heerle, Noord-Brabant, wordt stro neergelegd tussen de aardbeienplanten door loonbedrijf Dams uit Zundert.

De suikerbieten bij Siebring Akkerbouw in het Drentse Oranjedorp staan er prima op. Momenteel is men er druk bezig met het bestrijden van de aardappelopslag.

Ook Peter van der Merwe, medewerker bij CZAV, laat foto"s zien van de gevolgen die regen en hagel afgelopen weekend aanrichtte.

Bij akkerbouwer Kristian Janse in Hank is juist het tegendeel waar. Hier verdwijnen de uienplantjes tussen grote scheuren in de droge klei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden