Onderzoek vereist

Wetenschappers luiden noodklok voor roest

30 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dankzij de gevolgen van klimaatveranderingen krijgen boeren vaker te maken met roest in tarwe, die voor een flinke opbrengstvermindering kan zorgen. Dat zeggen wetenschappers tegen Farmers Weekly. Om dat te voorkomen zijn nieuwe rassen nodig.

De laatste jaren hebben nieuwe vormen van gele roest, die effect hebben op zowel het blad als de stengel, voor een opbrengstvermindering tot 40 procent gezorgd in Afrika, het Midden Oosten en centraal Azië. Volgens de onderzoekers kan ook Groot-Brittannië worden getroffen door deze agressieve schimmel. Klimaatverandering is hier mede de agitator van. Om het probleem via de weg van rassenveredeling te bestrijden wordt gebruik gemaakt van genen uit wilde grassen en gerst.

Twee Engelse onderzoekscentra proberen momenteel genen uit resistente planten te gebruiken om nieuwe rassen te kweken. Niet alleen om het Europese probleem op te heffen, maar ook om wereldwijd een oplossing te bieden. Ook dit jaar ligt roest op de loer in Groot-Brittannië, net als dat bij ons het probleem is. Dankzij de warme winter wordt in Engeland een zeer zwaar seizoen voor de roest verwacht. Vooral een opkomst van stengelroest wordt een probleem. Ook oudere variaties gele roest, die eerder verdwenen zijn, liggen wederom op de loer.

In de jaren vijftig werd de Amerikaanse landbouw getroffen door een zeer zware roest epidemie. Hierdoor moest verplicht veel geld in de rassenveredeling worden gepompt. Dat gevaar ligt nu ook op de loer in Afrika en Europa. Volgens de wetenschappers is het daarom vitaal dat snel resistente rassen worden gekweekt die tegen alle variaties roest kunnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden