Prijs stijgt licht

Markt zoekt goede kwaliteit knolselderij

7 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

De prijzen voor knolselderij beginnen licht aan te trekken. De prijs ligt momenteel op zo’n 30 cent per kilo. Bijna alle slechte partijen zijn inmiddels geruimd, wat vrij baan maakt voor de goede kwaliteit afkomstig uit de mechanische koeling. De plantwerkzaamheden voor de hoofdoogst zijn inmiddels van start gegaan.

‘Afgelopen week is de prijs voor knolselderij licht opgelopen’, verteld Jan Wijnen, secretaris van de Knolselderijtelersvereniging Nederland. ‘Partijen die bewaard zijn in de mechanische koeling, en met een goede kwaliteit, kunnen nu drie dubbeltjes maken. Dat is echter nog niet voldoende voor een gezond saldo. Wel zien we dat er soms problemen zijn met chocoladevlekken.’

Bijna alle Nederlandse knolselderij verdwijnt over de grens, naar Duitsland en Oost-Europa. Omdat boeren daar over minder bewaarcapaciteit beschikken zijn partijen daar minder lang houdbaar. Traditiegetrouw brengen de laatste partijen het meeste op, maar het is niet altijd mogelijk zo lang te bewaren. De nieuwe oogst uit Oost-Europa is nog niet beschikbaar waardoor momenteel volledig met de oude oogst wordt gewerkt.

Verwacht wordt dat deze week begonnen wordt met het planten van de hoofdoogst in Nederland.  Deze start meestal begin mei. Dankzij het droge weer moet direct beregend worden. Vooral het zuidwesten heeft met een slechte structuur en droge grond te maken. ‘Sommige telers hebben  zelfs moeten beregenen om de grond fijn te kunnen maken’, aldus Wijnen. ‘Droogte is funest voor de plantjes. Dan droogt het perspotje direct uit. Telers zijn hierop ingesteld en het beregenen is gemeengoed."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden