Effect El Niño

Komende zomer kan droger en warmer zijn

9 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De komende zomer kan wel eens droger en warmer uitpakken dan normaal. Dit meldt MeteoGroup, partner van DCA Agroweer. Dit heeft alles te maken met El Niño.

Het wordt steeds waarschijnlijker dat het verschijnsel El Niño weer zijn intrede doet. Dit heeft wereldwijde grote gevolgen. El Niño is de tegenhanger van La Niña, en beide vormen de twee kanten van de periodiek wisselende omstandigheden van temperatuur, wind en weer in de Stille Oceaan.

Normaliter wordt tropisch warm zeewater door overheersende passaatwinden vanuit het noordoosten in westelijke richting geblazen. Zeg maar vanaf de kust van Peru in de richting van Indonesië. Het warme water hoopt zich als het ware letterlijk op in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Vroeg of laat komt het moment dat het warmere water gaat terugstromen in de richting van Zuid-Amerika. De Passaatwinden worden zwakker en keren soms zelfs van richting om. Daaraan gekoppeld kan het weer vooral in gebieden rond de evenaar behoorlijk op zijn kop worden gezet.

Inmiddels wordt al vrij duidelijk waargenomen, dat het warmere zeewater als het ware aan de wandel is gegaan, in de richting van Peru. Deskundigen op dit vlak schatten de kans op de daadwerkelijke start van El Niño de komende periode op maar liefst 80 procent. Een fase van El Niño duurt gemiddeld 10 tot 12 maanden, ofwel min of meer 1 jaar. Dat is lang. In die hele periode wordt het weer op regionale en soms continentale schaal beïnvloed.

Tot de bekendste effecten van El Niño behoren droogte en meer bosbranden op de Indonesische Archipel, en meer regen in delen van Zuid-Amerika, in landen als zowel Peru en Argentinië. Maar er zijn veel meer gebieden op aarde waar de impact van El Niño, op het weer, maar daarmee direct ook op voedselproductie en beschikbaarheid van water, groot is.

Voor Europa zijn de gevolgen van een El Niño op het weer relatief gering, en minder eenduidig. Soms wordt bij het op gang komen van El Niño overigens wel een fase van droger en warmer weer in Europa gezien, door een grotere persistentie van hogedrukgebieden. Inderdaad zijn er in diverse berekeningen voorzichtige aanwijzingen, dat de komende zomer droger en warmer dan normaal zou kunnen uitpakken, aldus MeteoGroup.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
schoenmakers1 10 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10850099/Komende-zomer-kan-droger-en-warmer-zijn]Komende zomer kan droger en warmer zijn[/url]
ik zie toch aanwijzingen dat de zomer kouder en natter uit gaat pakken
erik 10 Mei 2014
laat zien dan
Knmi 10 Mei 2014
Ze kunnen het weer van morgen nog niet voorspellen, laat staan dat van de zomer.
schoenmakers1 10 Mei 2014
erik, in oktober weet je wie de beste aanwijzing had
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden