Agrarische export dissonant

Zachte winter doet economie krimpen

15 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2014 met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder, zo blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  De krimp volgt op drie kwartalen van economische groei en is grotendeels veroorzaakt door een lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter. Het onderliggende herstel van de economie houdt echter aan, stelt het CBS. Zo namen de investeringen verder toe, zette het herstel in de industrie door en werden er meer uitzendkrachten ingezet.

Door de zeer zachte winter was de uitvoer van aardgas ruim een kwart lager dan een jaar eerder. Het relatief warme weer drukte ook de consumptie van aardgas door huishoudens. Het aardgasverbruik door huishoudens lag bijna een derde lager dan een jaar eerder.

Exclusief aardgas werd er bijna 3 procent meer aan Nederlandse goederen uitgevoerd. Enige dissonant is de export van agrarische goederen, meldt het CBS. Want met uitzondering van de agrarische producten, is over de hele linie groei gemeten. Vooral de export van chemische en elektrotechnische producten en metaalproducten is toegenomen.

Op de arbeidsmarkt is nog nauwelijks sprake van herstel: het aantal banen van werknemers daalde in het eerste kwartaal met 32 duizend ten opzichte van een kwartaal eerder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden