Voor onderzoek

Europese Phytophthora in kaart gebracht

21 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Een Europees team van onderzoekers heeft in kaart gebracht welke varianten van de aardappelziekte Phytophthora in Europa actief zijn. Zo wil het team meer informatie verzamelen over de genetische achtergrond. Met deze informatie kunnen veredelaars hun rassen verbeteren en telers hun gewas beter beschermen.

De Phytophthora kaart is een initiatief van de organisatie Euroblight. Hierin zijn onderzoeksinstanties en de aardappelsector vertegenwoordigd. Hun doel is om de aardappelteelt te verbeteren. De bestrijding van de grootste aardappelziekte is hierin zeer belangrijk.

In totaal werden 795 monsters verzameld uit heel Europa om de genetische achtergrond vast te kunnen leggen. Hiervoor werd een techniek gebruikt die afkomstig is uit de forensische wereld. De Wageningen UR en het Schotse James Hutton Institute verzorgde het onderzoek. Alle resultaten zijn opgeslagen bij de Aarhus universiteit in Denemarken.

Dit jaar gaan de onderzoekers verder met hun onderzoek. Zo zal worden bepaalt in hoeverre de populatie is veranderd. Hierdoor kan hopelijk meer kennis worden verzameld over Phytophthora en de mogelijkheid om het te bestrijden. Kweekbedrijven kunnen onder andere inspelen op de ziekte met hun rassenpakket. Datzelfde geldt voor de inzet van gewasbeschermingsmiddelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden