De wereld vraagt meer voedsel, maar het is nog maar de vraag of Europa hier daadwerkelijk wat aan kan bijdragen. Nu al zetten Nederlandse veehouders indrukwekkende productiecijfers neer en daar zit nog maar weinig groei in. Hier kan volgens Ruud Tijssens technologie uitkomst bieden.
"De uitvinding van de stoommachine wordt gezien als een technologische doorbraak, maar de laatste paar jaar zijn er ook een aantal ongekende technologische doorbraken geweest", zegt Ruud Tijssens, directeur corporate affairs bij Agrifirm. Hij ziet in technologie de sleutel naar een verdere productieverhoging, zo bleek op de studiebijeenkomst "Ontwikkelingen op de voermarkt" van de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB).
Daarmee ziet Tijssens het een stuk positiever in dan de Rabobank. Ruud Huirne, directeur Food en Agri bij de Rabobank, signaleert namelijk een afvlakking van de groei bij de Nederlandse productiviteit. Dit geldt zowel voor de melkproductie per koe als de groei van een vleesvarken per dag. "Een sprong bij de groei is alleen mogelijk wanneer genetische modificatie toegepast zou gaan worden." In Europa is dat echter niet realistisch gezien de meningen over modificatie.
Productiegroei moet volgens de bank komen uit de rest van de wereld. De EU-15 loopt wereldwijd voorop als het gaat om de productiegroei, maar daardoor bedraagt het onbenut potentieel nog maar ongeveer 10 procent. Voor Oost-Europa is dat nog meer dan 60 procent, wat inhoudt dat de groeikansen er veel groter zijn.
Hierin kan Tijssens, die in zijn functie als hoofd van de belangenbehartiger voor Europese mengvoerbedrijven (FEFAC) veel op pad is, zich niet vinden. Hij ziet grote kansen door de voorsprong die Nederland heeft op technologisch gebied. "Er zit nog een efficiency jump aan te komen." Bij varkens kan bijvoorbeeld nog een winst van 30 procent gehaald worden.
Agrarische ondernemers worden steeds meer datamanager. Iets wat je vandaag de dag al ziet in de trekkers, welke meer lijken op een cockpit van een vliegtuig dan op een landbouwwerktuig. Bij melk wordt er gekeken naar de mogelijkheden van nanotechnologie en zo volgen de ontwikkelingen elkaar rap op.
De nieuwe ontwikkelingen resulteren er in dat de kapitaalintensiteit op bedrijven toeneemt, maar de arbeidsintensiteit omlaag gaat. "Er vindt een grote professionaleringslag plaats." Het houdt, volgens Tijssens, wel in dat internet op het platteland cruciaal wordt.
Of de nieuwe technologie net zo succesvol is als Tijssens nu schetst valt of staat bij de flexibiliteit van ondernemers. Die moeten er wel mee aan de slag willen en er uit kunnen halen wat er in zit.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10851302/Technologie-sleutel-naar-productieverhoging]Technologie sleutel naar productieverhoging[/url]