Steun zetmeelsector

Keuze in vergroenen in plaats van steun

5 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Ondernemers krijgen de komende periode keuzemogelijkheden van het Europa om te vergroenen in ruil voor steun. Voor de vleeskalversector en de zetmeelaardappelsector komen overgangsmaatregelen. 

Donderdag stuurt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken haar voorstellen voor de nationale invulling van het Europees landbouwbeleid naar de Kamer. Daarin maakt zij ook bekend dat minstens 6000 bedrijven met jonge boeren extra steun ontvangen en er komt steun voor knelsectoren. Dijksma denkt met de vergroening de boeren steun en vooral kansen te bieden om verder te verduurzamen, de voedselproductie op peil te houden en internationaal voorop te blijven lopen. ‘Dat is van groot belang voor de toekomst van onze economie.’ 

In de komende periode van 2014 tot en met 2020 worden de Europese landbouwpremies volgens een eerlijker systematiek verdeeld: van historische bepaalde premies naar gelijke premies per hectare. Nederland is hier pleitbezorger van. Wel kondigt staatssecretaris Dijksma overgangsmaatregelen aan voor enkele sectoren. Voor de vleeskalversector stelt de staatssecretaris bijvoorbeeld tien miljoen euro per jaar ter beschikking zodat zij hun duurzaamheidsdoelen kunnen halen. In overleg met provincies Groningen en Drenthe komt er daarnaast drie miljoen euro per jaar beschikbaar voor het innovatieprogramma voor de zetmeelaardappelsector. 

Voor jonge boeren stelt de staatssecretaris een premie beschikbaar bovenop de vaste hectarepremie. Minstens 6000 bedrijven met jonge boeren profiteren hiervan. Bedrijfsopvolging door jonge ondernemers is essentieel voor de toekomst van de landbouw en voor behoud van ons landschap, maar nu is slechts 5 procent van de boeren onder de 35 jaar. 
Naast deze maatregelen krijgen boeren ook een premie voor schaapskuddes en koeien die grazen op natuurterreinen. Met die steun kan ons landschap volgens de staatssecretaris op natuurlijke wijze in stand worden gehouden. 

Vanuit de Europese Unie moet een verplicht deel van het landbouwareaal worden ingezet voor het behoud van biodiversiteit. Boeren krijgen hiervoor steun in de vorm van premies. De staatssecretaris kiest bij de invulling voor zo min mogelijk productieverlies en tegelijkertijd zo groot mogelijke winst voor biodiversiteit. Boeren kunnen de vergroening op verschillende manieren invullen. In Nederland worden groene stroken en ecologische aandachtsgebieden ingezet met het oog voor bescherming van dieren. Naar verwachting kan het gebied oplopen tot circa 30.000 hectare. Boeren kunnen bij ‘vergroening’ samen optrekken en kunnen ook eiwitgewassen telen zoals luzerne, rode klaver en lupine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden