Jersey Royal rot weg

Primeuraardappel ten onder aan nieuwe oogst

17 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Normaliter zouden de aardappeltelers op het Britse Kanaaleiland Jersey momenteel goed aan hun primeuraardappelen verdienen, maar niet dit jaar. De nieuwe aardappeloogst in heel Europa is uitzonderlijk vroeg op gang gekomen. Handelaren in Groot-Brittannië laten daarom de dure nationale piepers liggen en kiezen voor een goedkoper product elders uit Europa.

De situatie is inmiddels zover dat de gerooide aardappelen in het land liggen te rotten, zegt Tim Ward van Albert Bartlett Potatoes tegen Potatopro. Het probleem is namelijk tweeledig. De boeren op het eiland hebben dit jaar een geweldige oogst; de beste sinds 1997. Toen kwam de totale oogst uit op 58.000 ton. Ook de rest van Europa heeft tot nu toe een goed groeiseizoen gekend waardoor Britse supermarkten en afnemers liever voor het goedkopere product van het vaste land kiezen.

Het eiland heeft een prima groeiseizoen achter de rug. In een ander jaar zorgen vorst, sterke wind of veel regenval voor problemen, maar dit jaar niets van dat alles. De rest van Europa kent een soortgelijke situatie waardoor de oogst prima is. Een bijkomend nadeel is dat de aardappelen flink grover zijn dan normaal. Hierdoor laten afnemers ze eerder links liggen, omdat ze er niet direct als nieuwe aardappelen uitzien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden