Stijging export

Boost landbouw Vietnam met input Nederland

17 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nederland gaat Vietnam helpen de productie van landbouw in Vietnam te verhogen. Daarnaast wordt de samenwerking tussen de kennisinstellingen van beide landen vergroot en staat het realiseren van meer markttoegang voor onderlinge producten centraal, waardoor de export stijgt. Dat zijn de landen maandag, middels een langjarig strategisch samenwerkingsprogramma, overeengekomen. 

Minister-president Rutte en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zijn met 22 Nederlandse bedrijven en organisaties op handelsmissie in Vietnam voor meer economische samenwerking tussen beide landen. Er zijn afspraken gemaakt met de Vietnamese overheid om de voedselzekerheid in het land te vergroten.
Dijksma: "Nederland is met voetbal nog geen wereldkampioen, maar dat zijn we al wel als het gaat om land- en tuinbouw. Onze bedrijven weten als geen ander hoe je in andere landen lokale producten geschikt maakt voor de markt, voedselproductie van kleine boeren vergroot en vervolgens aan de man brengt. Dat is precies wat Vietnam graag wil en wij met klimaatslimme landbouw kunnen bieden. Die match is nu in een belangrijk samenwerkingsprogramma gegoten." 

Vietnam is door Nederland aangemerkt als economisch prioriteitsland. De handel tussen beide landen stijgt en er is veel interesse vanuit Vietnam naar de agrarische kennis van Nederland als het gaat om een duurzame land- en tuinbouw, in het bijzonder zuivelproducten, varkensvlees en de groenten- en bloemenketen. Vietnamese bedrijven willen bijvoorbeeld graag met Nederlandse tuinbouwbedrijven samenwerken, om onder meer groenten en bloembollen te produceren die beter bestand zijn tegen droogte en minder mineralen en pesticiden nodig hebben. En kennis op te doen over de productieketen en de inrichting van kassen. 

Ook is er interesse in Nederlandse technieken hoe melk vers en van hoog kwaliteitsniveau te houden. Daarnaast komt er meer samenwerking tussen beide landen om de Vietnamese productie van varkensvlees te optimaliseren. Door de sterk stijgende vraag naar varkensvlees in het land is er grote behoefte aan duurzaam en veilig geproduceerd vlees, met aandacht voor dierenwelzijn. De kennis en ervaring van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen over het duurzaam inrichten van stallen, het opzetten van voedselinspecties en het verbeteren van slachtprocessen moeten door de gehele keten zorgen voor een kwaliteitsimpuls voor het Vietnamese varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Vietnam
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden