Wageningen subsidiemagneet

Landbouwonderzoeker meester in EU-geld innen

24 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nederlandse wetenschappers en onderzoekers zijn koplopers in het binnenhalen van Europees onderzoeksgeld. Vooral onderzoekers op het gebied van landbouw en voeding weten de suikeroom uit Brussel te plezieren. Dat schrijft Follow the Money

Universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven hebben in de afgelopen zes jaar gezamenlijk 3,4 miljard euro subsidie van de Europese Unie ontvangen voor innovatie. Dat is anderhalf keer zoveel als Mark Rutte & Co in die periode naar het Europese innovatiebudget hebben overgemaakt. Hoewel Nederland over alle budgetten gezien financieel meer bijdraagt aan Europa dan het ontvangt, is dat bij het innovatiepotje dus zeker niet het geval. 

Nederlandse onderzoekers zijn kampioen fondsenwerving. Een kwart van alle voorstellen die Nederlandse onderzoekers indienden, werd door Brussel gefinancierd. Het EU-gemiddelde lag een stuk lager: 17 procent van alle aanvragen wist geld los te peuteren. Van de 3,4 miljard euro kwam 700 miljoen euro uit het potje van de Europese Onderzoeksraad ERC. Een beurs daaruit wordt alleen verstrekt als er sprake is van excellentie. De cijfers zijn afkomstig uit een brief van staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer. 

De grootste Nederlandse subsidiemagneet van Europees research-geld is Wageningen University & Research centre (WUR). In de periode van 2007 tot 2013 wist de universiteit, inclusief haar onderzoeksinstellingen, een totaalbedrag van 205 miljoen euro binnen te harken uit Brussel, zo blijkt uit gegevens die door FTM zijn opgevraagd bij WUR. Dat is 10 procent van de totale omzet over deze periode. Na de Nederlandse staat, is de Europese Unie de grootste geldschieter van de universiteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden