Importban of niet?

Russen kritisch over plantaardige EU-product

4 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Russen claimen nog altijd niet tevreden te zijn over de naleving van de fytosanitaire eisen door Europese lidstaten, zo meldt APK Inform. Er wordt nu gedreigd met een importban voor alle plantgerelateerde producten, maar of dit voorkomen kan worden met de nieuwe sancties in het achterhoofd.

Het is goed mogelijk dat Rusland een importban gaat instellen voor alle plant gerelateerde producten uit Europese lidstaten. Sergey Dankvert, van het Rosselkhoznador, gaf dat eind juli aan. Grond voor een dergelijke importban is het stelselmatig overtreden van de fytosanitaire eisen.

Volgens Dankvert deugt het Europese quarantainesysteem al verscheidene jaren niet. De Russen zijn volgens hum nu bezig met een risicoanalyse. Op korte termijn wil het Rosselkhoznador met de fytosanitaire instellingen van de EU en die van afzonderlijke landen om de tafel gaan zitten.

Polen is voor nu het eerste land wat de wrange vruchten mag plukken van de verscherpte controle. Vorige week werd bekend dat Pools groente en fruit Rusland niet meer in mag. Een zet die de groei van de Poolse economie met 0,6 percentagepunten gaat minderen. 

Of de andere Europese landen gevrijwaard blijven van een dergelijke ban moet nog gaan blijken. Onder het mom van fytosanitaire eisen mogen al diverse agrarische producten uit diverse landen Rusland niet meer in. Vaak worden de stappen gezet om de eigen ondernemers te beschermen, maar nu lijken ze eerder een tegenreactie op de vorige week ingestelde sancties.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

importRusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden