Open fabriek in VS

DSM: Europese Unie loopt achter in biobrandstof

3 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Chemieconcen DSM opent samen met een Amerikaanse partner een nieuwe fabriek voor bio-ethanol in de Verenigde Staten. De techniek om de brandstof te winnen, is hierbij helemaal nieuw. Als grondstof wordt namelijk maïsstro gebruikt. DSM-topman Feike Sijbesma ziet veel perspectief in deze nieuwe productiemethode en voorzitter in de toekomst circa 200 gelijksoortige fabrieken in de Verenigde Staten. De Europese Unie loopt daarentegen ver achter in de ontwikkeling van biobrandstoffen.

De nieuwe fabriek, die woensdag wordt geopend door koning Willem-Alexander en de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack, kan jaarlijks ongeveer 100 miljoen liter bio-ethanol produceren. Hiervoor is 770 ton aan maïsstro nodig. Deze is voor DSM niet heel moeilijk te krijgen, want Amerikaanse maïsteler oogst de kolven voor de korrelmaïs en laat het stro doorgaans op het land achter. Bovendien staat de fabriek in het hart van de Corn Belt, in Emmetsburg in de Amerikaanse staat Iowa.

Sijbesma heeft hoge verwachtingen van deze wijze van brandstofproductie, zo zei hij tegen het Radio 1 Journaal. ’Met deze bio-ethanol kunnen wij de uitstoot van CO2 met 85 tot 95 procent reduceren. Bovendien word je als land meer onafhankelijk in je energievoorziening en gaat er geen voedsel door verloren, zoals bij de eerste generatie biobrandstoffen. Bovendien denken wij de bio-ethanol binnen een paar jaar concurrerend op de markt te kunnen aanbieden’.

De nieuwe technologie heeft ook al de interesse gewekt van landen als Brazilië, China en India, laat Sijbesma doorschemeren. Landen die ook minder afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen uit andere landen en bovendien worstelen met hoge CO2-uitstoot en smog in de steden. De Europese Unie loopt echter het meest ander in biobrandstoffen, benadrukt Sijbesma. ’De EU heeft geen stimulerende wetgeving en het ontbreekt aan een effectieve agrarische infrastructuur om dit te realiseren. De politiek is aan zet om dit te verbeteren.

De nieuwe fabriek, die project Liberty wordt genoemd, is een onderdeel van het bedrijf POET-DSM Advanced Biofuels. Dit is een 50-50 joint venture van DSM met het Amerikaanse bedrijf POET uit Sioux Falls.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden