LTO, GFH en NFO niet blij

Opschorten Europese steun boeren onterecht

11 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

LTO Nederland, GroentenFruitHuis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vinden het onterecht dat de Europese Unie het uitbetalen van steun aan boeren en tuinders, als compensatie voor de Russische handelsboycot, voorlopig opschort. Brussel heeft hiertoe besloten, omdat enkele dubieuze meldingen voor financiële compensatie zijn binnenkomen. Nederlandse telers hebben tot nu toe zeer beperkt gebruik gemaakt van de regeling, zo stellen de organisaties, waarbij erop toe wordt gezien dat meldingen volgens de regeles verlopen.

’We keuren uiteraard het misbruik van de regeling af’, zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, in een verklaring. ’We vinden dan ook dat er opgetreden moet worden tegen landen waar de dubieuze meldingen plaatsvinden, maar het kan niet zo zijn dat alle telers uit alle EU-landen over één kam worden geschoren. De maatregelen worden op nationaal niveau uitgevoerd en in Nederland gelden strikte controles en criteria.’

In Nederland zijn tot nu toe relatief weinig aanmeldingen gedaan voor de regeling, omdat telers slechts 10 tot 15 procent van de kostprijs krijgen vergoed. De organisaties vinden het toch positief dat de EU-commissie aangeeft door te willen gaan met steunmaatregelen. ’Bij eerdere crisissituaties bleken ze namelijk effectief te zijn. Voorkomen moet worden dat marktprijzen opnieuw instorten na de Russische boycot voor onder meer groenten en fruit uit de EU’, stelt Ad Klaassen van het GroentenFruit Huis.

LTO-voorman Albert-Jan Maat nam woensdag op de ATH een stevige hap uit een appel voor een zogeheten Fruitselfie. Dit is een ludieke actie om telers te ondersteunen. Kijk voor meer fruitselfies op de website Alles wat Boeren Boeit.

Maat appel.png

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DTORusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden