Dat beïnvloedt het ECB-beleid

Europese exportmarkten groeien minder hard

6 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Eind deze week vinden de jaarlijkse vergaderingen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) plaats in Washington. Iedereen die hoopte op geluiden dat de wereldeconomie op steviger fundament staat, krijgt echter te maken met een onaangename verrassing.

De Wereldbank maakte namelijk vandaag alvast bekend dat de economische groei in Azië zowel dit jaar als in 2015 en 2016 lager zal zijn dan eerder verwacht. Oost-Azië groeit dit jaar naar verwachting met 6,9 procent waar de Wereldbank eerder uitging van 7,1 procent. In 2015 dikt de economie ook al met 6,9 procent aan en in 2016 gaat het groeitempo iets omlaag, naar 6,8 procent.

Dit is met name voor de eurozone een zeer zorgwekkend bericht. Het economisch herstel wil bij ons, ondanks alle maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), maar niet van de grond komen. De Italiaanse economie zit weer in een recessie, de Franse economie stagneert en zelfs de Duitse economie is afgelopen kwartaal gekrompen. Daar waar de afgelopen tijd groei te bespeuren viel, was dat bijna altijd in de exportsector: de eurolanden, en met name Duitsland, verkopen  veel spullen in het buitenland en dan vooral in Oost-Azie.   Een groeivertraging in die regio vergroot de kans op nieuwe tegenvallende berichten over economische groei in de eurozone.

6,9

procent

zal economische groei in Oost-Azië zijn, minder dan eerder verwacht

De voorspellingen van het IMF zijn nog geheim, maar het Duitse magazine Der Spiegel meldt uit betrouwbare bronnen vernomen te hebben dat de raming voor de Duitse economie behoorlijk lager zal uitkomen: van 1,9 procent groei naar 1,5 procent groei. Deze verslechterde vooruitzichten kunnen grote gevolgen hebben voor het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB heeft eerder deze maand beleggers licht teleurgesteld. De bank gaat namelijk niet op grote schaal staatsobligaties opkopen en daar hoopten veel beleggers wel op. Het bestuur van de ECB gaf echter duidelijk aan die stap wel te zetten mocht dat nodig zijn.

En dat zou het geval zijn als de inflatieverwachtingen in de eurozone verder duikelen en de eurozone in langdurige deflatie dreigt te belanden. Inflatieverwachtingen en economische groei zijn twee kanten van dezelfde medaille. Een lagere economische groei betekent doorgaans stijgende werkloosheid waardoor onder meer de bestedingen van de consumenten afnemen. Bij  lagere consumptie kunnen bedrijven hun prijzen gaan verlagen om zo de consument te verleiden niet alleen te kijken maar ook te kopen bij hen. Wanneer dat op grote schaal gebeurt, komt de inflatie onder neerwaartse druk te staan. Consumenten kunnen dan nieuwe prijsverlagingen gaan verwachten en binnen de kortste keren zijn de inflatieverwachtingen in de eurozone negatief.

Voor de ECB geldt dat ze dat liever voorkomt dan recht moet zetten. Het enige wapen waarmee de centrale bank de strijd degen dalende prijzen aan kan gaan is het eerder genoemde op grote schaal opkopen van staatsobligaties. Dit zou de euro nog meer verzwakken en de rentes van alle looptijden in de eurozone verder omlaag drukken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden