Reageert op groeiende voorraden

Mondiale voedselprijzen gaan flink naar beneden

9 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Het zijn niet alleen de groeicijfers die dit jaar dalen, ook de voedselprijzen ondergaan hetzelfde lot. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schijft in zijn World Economic Report dat de voedselprijzen sinds maart dit jaar met 9 procent zijn gedaald. Deze daling is veroorzaakt doordat de productie hoger is uitgekomen dankzij vooral het goede weer. Uitzondering op de regel van de dalende prijzen is vlees. De prijs daarvan is gestegen.  

Volgend jaar verwachten de economen van het IMF dat de voedselprijzen met nog eens 7,9 procent zullen zakken. Wederom zijn de goede oogsten dit jaar de belangrijkste oorzaak. Daardoor neemt het aanbod behoorlijk toe.

Door die goede oogst ziet het IMF de voedselvoorraden wereldwijd toenemen. Hoewel die zullen stijgen, blijven de voorraden onder het historisch gemiddelde liggen. Dit geldt overigens niet voor sojabonen, daar zal sprake zijn van enorme voorraden.

30

procent

van uitgaven van huishoudens in ontwikkelingslanden gaan op aan voedsel

Eerder dit jaar hielden experts rekening met een El Nino in de herfst van dit jaar. Dat weerfenomeen zou vooral de productie van maïs, rijst en tarwe beïnvloeden. Hoewel een El Nino niet uitgesloten is, is de kans daarop verlaagd naar 50 procent.

De genoemde daling van de voedselprijzen heeft ervoor gezorgd dat de inflatie in vooral ontwikkelingslanden dit jaar zakt. Voedsel weegt in die landen zwaar in het mandje goederen en diensten die de statistici gebruiken om inflatie te berekenen. Doorgaans is het gewicht van voedsel 30 procent of zelfs meer waardoor verandering in voedselprijzen grote gevolgen heeft voor inflatie in die landen. Ter vergelijking: in een Westers land is voedsel goed voor ongeveer 10 procent van het mandje waarmee inflatie wordt berekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden