Risico op minder import

Groei Chinese economie heeft de wind tegen

16 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Het is niet alleen de eurozone waar de economische groei afkoelt. Ook in China lijkt de economische motor iets minder snel te draaien. Analisten verwachten dat de economische groei in het Aziatische land in het derde kwartaal 7,3 procent bedroeg. Dat zou het laagste groeipercentage sinds begin 2009 zijn. Sommige analisten vrezen voor een harde landing, een scherpe daling van economische groei.

Verschillende indicatoren wezen de afgelopen tijd erop dat de Chinese economie ook last krijgt van groeivertraging elders en toenemende geopolitieke spanningen. In september stegen de autoverkopen bijvoorbeeld met 2,5 procent wat de laagste groei was in bijna twee jaar tijd. Vooral de vraag naar vrachtwagens en andere industriële voertuigen liet het afweten, een teken dat de industrie minder hard groeit dan voorheen.

3,7

procent

is het laagste groeipercentage sinds 2009

Ook de dienstensector, inmiddels goed voor bijna de helft van de Chinese economie, draait niet op volle toeren. De inkoopmanagerindex, samengesteld door HSBC en Markit, daalde licht, naar 53,5 punten in september. Als die index boven 50 punten noteert, dan is er sprake van groei. Een score van onder de 50 punten betekent dat de sector krimpt. De groei is er dus nog steeds, maar is wel lager dan in de afgelopen maanden.

Veel Chinese bedrijven publiceerden de afgelopen weken winstwaarschuwingen door dalende verkopen, wat ook wijst op lagere groei.  Dat kan gevolgen hebben voor nieuwe investeringen en dus werkgelegenheid in China.

Analisten die de Chinese economie volgen, maken zich vooral zorgen om het Chinese onroerend goed. De afgelopen jaren hebben Chinese banken veel en goedkope leningen verstrekt aan de groeiende middenklasse in China zodat tientallen miljoenen Chinezen voor het eerst in hun leven een huis konden kopen. Dat op zijn beurt zorgde voor een enorme toename van de vraag naar huizen en stijgende prijzen van onroerend goed. Duurdere stenen leidden er vervolgens toe dat er niet alleen hele wijken maar hele steden uit de grond zijn gestampt. Ondertussen is er zoveel aanbod van huizen en appartementen gekomen dat er zelfs sprake is van spooksteden: hele steden waar niemand in woont. Als het aanbod de vraag overtreft, betekent dat ook in China dat de prijzen gaan zakken.

Bij dalende prijzen van onroerend goed worden de Chinese banken kritischer met nieuwe leningen verstrekken waardoor er een negatieve spiraal dreigt te ontstaan.

De Chinese overheid heeft al verschillende maatregelen genomen om een harde landing te voorkomen. Zo hebben banken enkele voordelen gekregen en zijn investeringen in infrastructuur bijvoorbeeld opgevoerd. Ook hoeven mensen die een tweede huis kopen veel minder rente te betalen en aanzienlijk minder eigen geld in te brengen: waar dat voorheen 60 tot 70 procent van de waarde van het huis was, verlaagde de overheid dat naar 30 procent. Naar Nederlandse begrippen uiteraard torenhoog, maar het effect is wel dat het voor veel Chinezen makkelijker wordt een tweede huis te kopen. Daardoor neemt de activiteit op de markt voor onroerend goed toe en de hoop is dat de prijsdalingen zullen stoppen.

Het lot van de Chinese economie bepaalt voor een deel de ontwikkeling van de wereldeconomie, omdat China door de indrukwekkende economische groei in de afgelopen decennia inmiddels naar sommige maatstaven de grootste economie ter wereld is geworden. De invloed van China is op sommige markten zeer groot, zoals bijvoorbeeld op  de markt voor grondstoffen, inclusief landbouwproducten.  China is een belangrijke importeur.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een harde landing in China? Om te beginnen is de kans groot dat de waarde van de Chinese munt omlaag zou gaan. Daardoor zou China minder importeren, omdat spullen uit andere landen duurder zouden worden. Het zou ook betekenen dat de vraag naar grondstoffen zou dalen wat de prijzen waarschijnlijk omlaag zou drukken, niet bepaald waar de agrarische sector op zit te wachten.

Als we het over de Chinese economie hebben, dan spreken economen overigens van een harde landing bij een economische groei van lager dan 6 procent en niet pas bij een recessie. Groeit de Chinese economie met minder dan ca. 6 procent, dan komen er minder nieuwe banen bij dan nodig is om de werkloosheid stabiel te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

China
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden