Is de wereldeconomie ziek?

Dr. Koper pessimistisch over economische groei

7 November 2014 - Edin Mujagic

Is de wereldeconomie ziek of valt het allemaal mee? Om een antwoord te krijgen op die zeer belangrijke vraag, brengen we een bezoek aan Dr. Koper. Dat metaal heeft al heel lang die bijnaam omdat de prijs ervan gezien world als een prima indicator voor de gezondheid van de wereldeconomie.

Koper is een zeer veelgebruikt metaal. Het is te vinden in nagenoeg alle producten die de fabrikeken wereldwijd uitspuwen, van auto’s tot zaaimachines. Omdat het zeker geen schaars metaal is, is het goedkoop en daarmee onder meer behoorlijk immuun voor grote prijsbewegingen door speculatie. Dat is bijvoorbeeld iets wat voor goud niet geldt. Omdat koper vooral zwaar in de industriële sector wordt gebruikt, betekent dat dat niet alleen ontwikkelde maar ook opkomende economieën het metaal volop gebruiken. Ofwel: als de wereldeconomie een auto zou zijn, zou koper het brandstof zijn.

Dat betekent dat wanneer de wereldeconomie groeit, de vraag naar koper stijgt en als de wereldeconomie in een lage versnelling zit, de vraag ook afneemt. Doorgaans betekent dat ook dat de koperprijs oploopt naarmate de wereldeconomie harder groeit en zakt als die afkoelt. Vandaar de bijnaam Dr. Koper.

Wat zegt de dokter over de gezondheid van de wereldeconomie? De koperprijs is in de afgelopen twaalf maanden per saldo met ongeveer 6 procent gedaald en is te vinden op het laagste niveau in jaren. Dat boezemt niet bepaald veel vertrouwen in de stand van zaken in de wereldeconomie.

29

procent

is de zilverprijs gedaald in afgelopen maanden

Dit gevoel overheerst als we voor een second opinion aankloppen bij een andere goede indicator, namelijk zilver. De helft van de vraag naar zilver komt uit de industrië wat dat metaal ook een goede barometer voor de wereldeconomie maakt. De recente prijsactiviteit op die markt bevestigt de diagnose van Dr. Koper. Zilverprijs is met name de afgelopen maanden fors onderuitgegaan, van circa 22 dollar per troy ounce (31,1 gram) naar ongever 15,50 dollar. Dat is een daling van bijna 30 procent.

Zo bezien kan het zo zijn dat de toch al weinig opbeurende voorspellingen over economische groei voor 2015 te optimistisch blijken te zijn wat op zijn beurt grote gevolgen voor het beleid van centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Fed zou hebben. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat daardoor een streep door de plannen van de Fed om de officiële rente te verhogen, gaat en dat de ECB nog veel meer dan 1000 miljard euro in de economie van de eurozone zal moeten pompen. Dat zou de rentes van alle looptijden in eerste instantie laag blijven houden of zelfs verder omlaag drukken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden