Geldt dat ook voor Nederland?

2015 economisch nóg slechter voor de eurozone

10 November 2014 - Edin Mujagic

De afgelopen weken verlaagden onder meer het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie hun ramingen voor economische groei in de wereld en met name de eurozone. De voorspelling van de Europese Commissie dat de economie van de muntunie met 1,1 procent zou groeien volgend jaar was mager, maar de groei zou op zijn minst boven de psychologisch belangrijke grens van 1 procent blijven.

Dat stukje goed nieuws kan echter volgens economen van de kredietbeoordelaar Moody’s de prullenbak in. Onder meer de zwakke wereldhandel zorgt volgens hen ervoor dat de wereldeconomie het in 2015 niet veel beter zal doen dan dit jaar.

Lage olieprijs en zwakke euro helpt Nedeland afkoeling wereldeconomie
op te vangen.

In Europa komt de groei niet boven 1 procent uit verwachten ze. Dat verbaast niet, aangezien veel landen in de eurozone weigeren hun economieën te hervormen en voor groei vooral afhankelijk zijn van de export en dus van de wereldhandel en de wereldeconomie. Het is in het Westen overigens niet overal kommer en kwel in 2015: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zullen het wél goed doen, stellen de analisten van Moody’s.

Op het eerste gezicht lijkt dit de plannen die het kabinet op de derde dinsdag van september gepresenteerd heeft in de war te schoppen. Bij de berekening van de inkomsten en uitgaven rekent Den Haag immers met een economische groei van 1,25 procent volgend jaar. Als de groei in de eurozone en de wereld echter tegenvalt, lijkt dat groeipercentage moeilijk haalbaar.

Er staan echter wel twee zaken tegenover die ervoor kunnen zorgen dat de groei van de Nederlandse economie volgend jaar niet tegenvalt. In de eerste plaats gaat het om de olieprijs. Bij de voorspelling over economische groei volgend jaar rekende het Centraal Planbureau dat een vat olie 107 dollar zal kosten. De olieprijs ligt nu ver onder 90 dollar en volgens veel experts zal die in 2015 laag blijven.  Dit betekent onder meer dat de inflatie in Nederland lager kan uitkomen dan verwacht wat op zijn beurt de consumptie in ons land zou aanjagen.

Daarnaast is er de waarde van de euro. Doorgaans geldt op korte termijn, lees minder dan een jaar, dat een goedkopere euro de export uit de eurozone aantrekkelijker maakt in andere landen omdat de prijs van onze goederen, uitgedrukt in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of de Chinese yuans, daalt. Het Planbureau rekende met een gemiddelde koers van EUR/USD van 1,35 volgend jaar. De koers ligt nu op circa 1,25 en de kans is juist groot dat die het komend jaar verder zal dalen.

Kortom, het zou niet verbazen als de groei van de Nederlandse economie volgend jaar iets aantrekt ondanks dat de wereldeconomie afkoelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden