Extreme droogte een gevolg

Kans op El Nino dit jaar minstens 70 procent

19 November 2014 - Edin Mujagic - 1 reactie

Volgens de Australische weerdienst, het Australian Bureau of Meteorology, is door enkele ontwikkelingen van de afgelopen weken de kans op een El Nino gestegen naar minstens 70 procent.

Er is sprake van een El Nino wanneer het normaal gesproken koude water in het oosten van de Stille Oceaan opwarmt. Dat gebeurt onregelmatig maar gemiddeld genomen eens in vijf jaar.

Sinds 1950 zijn er 20 El Nino’s geweest waarvan 5 zwakke, 8 met een gemiddelde sterkte en 7 sterke. Het gevolg van EL Nino is dat grote delen van de wereld uitzonderlijke weersomstandigheden krijgen, zoals extreem hoge temperaturen en droogte of juist extra veel regen. Onder meer landbouw lijdt er behoorlijk onder.  

Niet elke El Nino is even krachtig. De laatste hevige El Nino stamt alweer uit 1998. Volgens de Wereldvoedselorganisatie hadden toen meer dan zestig landen te maken met extreem weer: in ruim 40 landen was er sprake van overstromingen en 22 landen werden geteisterd door droogte. Over het algemeen lijden landen zoals Australië onder extreme droogte en krijgt Latijns Amerika veel regen te verwerken.

Extreme droogte én hevige regenval de gevolgen van een El Nino.

Een van de gevolgen daarvan in 1998 was dat de oogsten van veel landbouwproducten of mislukt waren of veel minder opleverden. Doordat de vraag naar voedsel daardoor steeg én het aanbod inzakte, zijn de voedselprijzen met bijna 8 procent gestegen. Overigens kan El Nino de prijzen van sommige landbouwproducten juist omlaag drukken. Sommige experts wijzen bijvoorbeeld naar de recordoogst van maïs in de Verenigde Staten (VS) dit jaar, die veroorzaakt is door goed weer in de VS eerder dit jaar.

Zoals gezegd is de laatste hevige El Nino voor het laatst 16 jaar geleden voorgekomen. Dit betekent dat de kans op een relatief hevige versie ervan dit jaar groot is. Het KNMI waarschuwde eerder dit jaar al voor een EL Nino ‘met een sterkte die eens in de vijftien jaar of minder voorkomt.’ De gevolgen beperken zich overigens niet alleen tot de landbouwsector. In toerisme of visserij maar ook de energieprijzen bijvoorbeeld is de invloed doorgaans duidelijk te zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

El Nino
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
nn 19 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10860675/Kans-op-El-Nino-dit-jaar-minstens-70-procent]Kans op El Nino dit jaar minstens 70 procent[/url]
Blijft lastig de toekomst te voorspellen, maar fijt is dat de oceanen de laatste jaren meer warmte geabsorbeerd hebben. Die energie komt een keer terug. En dat is de motor voor heftig weer.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden